IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ЕЦБ хакването на европейска банка е въпрос на време

Ще има инциденти, особено в облаците“, заяви Корбиниан Ибел, генерален директор на звеното за надзор към ЕЦБ

18:20 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Високопоставен представител на Европейската централна банка предупреди, че със засилената употреба на външни хранилища на данни и други дигитални технологии банките ще трябва да се изправят пред неудобната истина – има голям шанс да бъдат хакнати.

„Ще има инциденти, особено в облаците“, заяви Корбиниан Ибел, генерален директор на звеното за надзор към ЕЦБ. „Не че облаците са по-уязвими, те често са по-добре защитени от вътрешните системи, но се възприемат като примамлива цел“, посочи той.

Досега Европа бе пощадена от хаквания като това срещу Capital One Financial Corp., когато данни за около 100 млн. души в САЩ бяха компрометирани. Това обаче може да се промени заради продължаващия натиск върху банковия сектор в региона за намаляване на разходите с въвеждането на нови технологии.

Европейските банки вече използват част от услугите на компании като Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. Германската Deutsche Bank вече е изразила желанието си да прехвърли по-голяма част от своите апликации в облака. Засега обаче финансовите институции на Континента по-скоро избягват да изпращат чувствителни данни в облаци, посочва Ибел.

„Виждаме ползите“ от изчисленията в облака, посочи още Ибел. „Правилото е, че банкерът винаги е отговорна за своите данни и услуги“, заяви още той.

Недостатъчната защита на данните ще има своите последствия. ЕЦБ може да задължи рисковите кредитори да задържат в резерв повече капитал, което на свой ред може да окаже натиск върху възвръщаемостта. Друга възможност е да бъдат въведени скъпоструващи мерки като подобряването на потребителския достъп.

Банките отговориха на дигиталната революция наемайки технологични експерти, дори назначавайки ги в управлението си. Това е добър ход, но с него няма да стигнат много далеч, заяви още Ибел.

„Не е достатъчно да има един човек като IT експерт“, заяви той. „Необходимо е общо разбиране на ниво борд за нуждите и рисковете на информационните технологии“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още