Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

За германците глобализацията е повече заплаха, отколкото възможност

БВП на Германия щеше са е с 85 млрд. евро по-нисък всяка година от 1990 г. насам без засилена глобализация

За германците глобализацията е повече заплаха, отколкото възможност

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Глобализацията е подложена на натиск: световната търговия отслабва по време на пандемията, а пътуванията също масово намаляват. Бързото разпространение на коронавируса по света даде ясен знак на много хора, че глобалните мрежи не само носят предимства, но и рискове, пише за Der Spiegel Бенжамин Бидер.

Това е отразено и в проучвания. Все повече и повече германски граждани вече не възприемат глобализацията като възможност, а като заплаха.

Но как ще повлияят неуспехите от глобализацията по време на пандемията? Ако свободната световна търговия бъде поставена под въпрос, какви биха били последствията за германската икономика и портфейлите на гражданите?

Поради актуалното развитие на "Доклад за глобализацията 2020", изготвен от името на фондация Bertelsmann, базираната в Швейцария компания Prognos AG проследи как предишните тенденции към изолация вследствие на коронапандемия ще повлияят на всеки индивид. Отговорът първоначално е доста зрелищен - маневрите около изолацията през последните няколко месеца трябва да струват на всеки германец между 100 и 500 евро в края на годината.

Важно е дали спънките по отношение на глобализацията са само краткосрочен епизод, или ще се превърнат в новата норма. Тогава световната икономика може трайно да поеме по друг, по-неблагоприятен път на растеж", предупреждава Томас Рауш от фондация Bertelsmann.

Още по темата

Този аргумент се подкрепя преди всичко с поглед назад към развитието през последните три десетилетия. Изследователите на Prognos проучват за фондацията колко голям е приносът на глобализацията за годишния икономически растеж на федералната република.

Германският брутен вътрешен продукт би бил средно с 85 милиарда евро по-нисък всяка година от 1990 г. насам без наличието на засилена глобализация. Така учените изчислят, че Германия е генерирала почти 2,4 трилиона евро повече през последните три десетилетия благодарение на нарастващата глобализация.

По този начин федералната република е един от най-големите победители в това отношение в абсолютно изражение. Изследователите обаче посочват Япония за „световен шампион по глобализация“. Макроикономическите печалби също са по-високи в САЩ и Китай.

Ако тези данни се поставят спрямо броя на жителите, картината се променя значително. По отношение на глава от населението глобализацията позволява на германската икономическа сила да нараства с 1112 евро всяка година от 1990 г. насам. Германия е едва на седмо място след по-малките икономики като Финландия, Швейцария, Ирландия и Израел. САЩ, от друга страна, се нареждат на 26-то място сред 45-те разгледани държави с увеличение от 450 евро на глава от населението.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Брей.....,как така се "объркахте" да дадете икономически данни за САЩ в ЕВРО а дори не сложихте и в скоби колко долара са това.....
Тези 450 ЕВРО колко долара са.....?
D:D:D:
2
 
0
 
3
преди 1 седмица
2
 
6
 
2
преди 1 седмица
За германците глобализацията е повече заплаха, отколкото възможност

Скоро можете да видите филма: NAZI 2.0
1
 
6
 
1
преди 1 седмица
хаха , през 1990 а , швабите си живуркаха къде къде по- добре от днес , пикам ви се на БВП ...

Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса