Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

За германските икономисти втора COVID-вълна ще е още по-пагубна за икономиката

Би било безотговорно да докараме германската икономика до разруха, смята Президентът на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес Марио Оховен

За германските икономисти втора COVID-вълна ще е още по-пагубна за икономиката

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Водещи германски икономисти са обезпокоени от значително нарастващия брой коронаинфекции на ежедневна база. „Евентуална втора вълна на коронавируса може да бъде икономически по-вредна от първата, тъй като много компании са засегнати, имат високи дългове и почти нямат резерви", заяви Марсел Фратцшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW), в Дюселдорф.

„Опитът на САЩ показва, че ясните правила и ранните ограничения са важни, за да се държи възможно най-ниска вълна на инфекции и да се редуцират икономическите щети“, уточни Фратцшер, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако болшинството от населението се държи отговорно, ограниченията и щетите могат да бъдат сведени до минимум", посочи още директорът на DIW.

Още по темата

Директорът на свързания с работодателите институт за германската икономика (IW), Майкъл Хютер, призова да не се бърза с налагането на втора блокада на национално равнище с оглед на заразата.

Понастоящем обаче не е възникнала повсеместна опасност на територията на страната. „Не считам следващо извънредно положение за наложително“, каза Хютер, допълвайки, че всеки регион трябва да помисли за своя стратегия.

Президентът на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес в Германия (BVMW) Марио Оховен също апелира към политиците да не налагат повторна блокада в случай на увеличаване на броя на заразените.

„Би било безотговорно да докараме германската икономика до разруха", заяви той. По думите му, дори и локалните огнища  на зараза да доведат до ръст в броя инфекции, до извънредно положение не трябва да се стига.

„Икономическото въздействие на подобна мярка не е предвидимо особено след като федералното правителство прахоса спасителния пакет в размер на 1,2 трилиона евро“, каза Оховен.

В този ред на мисли Германската търговска асоциация (HDE) апелира хората да се придържат към правилата за хигиена и социална дистанция.

„Притеснително е, че много хора очевидно вече не спазват толкова стриктно правилата и броят на заразените отново се увеличава“, предупреди президентът на HDE Йозеф Санктьоханзер. Той призовата потребителите към това да бъдат отговорни и да не се унищожава постигнатото до момента.

„При втора блокада много търговски компании вече няма да могат да бъдат спасени", твърди Санктйоханзер. В периода между средата на март и средата на април голяма част от търговията на дребно в цялата страна трябваше да бъде преустановена.

С това решение на федералните правителството и отделните правителства на провинциите по-нататъшното разпространение на вируса бе овладяно в пика на пандемията. 50 хил. работни места в търговски обекта в цялата страна са застрашени от кризата, изчислява HDE.

Междувременно, след намалението на ДДС, инфлацията в Германия отново е отрицателна за първи път от четири години. Потребителските цени паднаха с 0,1% през юли на годишна база.

Броят на безработните в Германия нараства с 57 хил. до 2,91 млн. през юли на месечна база и с 635 хил. на годишна база. Делът на безработицата в рамките на един месец се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,3%.

Отделно, БВП на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база, което е най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 5 месеца
що бе , нали досега писахте колко е куул "новата нормалност" , благодарение на корона вирусът ... обърквате хората ...

Още от Европа
От пионер във ваксините Франция се превръща в топ скептик в ерата на COVID-19