Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

За осма поредна година германците пестят най-много в еврозоната

Средностатистическият германец е заделил по 4671 евро през миналата година, за еврозоната сумата е 3121 евро

За осма поредна година германците пестят най-много в еврозоната

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Хората в еврозоната като цяло са по-богати от всякога, а най-големите спестявания се правят в Германия, сочи нов анализ. Според изчисленията на подразделението на ING в Германия и Barkow Consulting спестителите в 19-те страни са инвестирали повече от 1 трлн. евро във финансови активи за първи път в рамките на една година - през 2020 г. В допълнение към увеличението на стойността финансовите активи на европейско ниво са нараснали до 27,3 трилиона евро -  с 4,7% в сравнение с предходната година.

Според оценката европейските шампиони по спестявания са частните домакинства в Германия - за осми пореден път. Те са спестили 388,5 млрд. евро през миналата година, с 45 процента повече, отколкото през 2019 г. На второ място са хората във Франция (260,7 млрд. евро), пред италианците (122,7 млрд. евро) и испанците (78,2 млрд. евро).

Една от причините за общото силно увеличение на финансовите инвестиции е фактът, че поради ограниченията заради пандемията много хора не успяха да похарчат парите си в обичайната степен. Много пътувания бяха отменени, а временното затваряне на ресторанти и магазини забави потреблението. Освен това много домакинства сдържат парите си заради опасенията да не останат без работа в даден момент.

Според анализа средностатистически всеки европеец е заделил по 3121 евро през изминалата година. В Германия сумата е 4671 евро - почти с една трета повече от сумата от година по-рано и повече от всякога.

Акциите са били особено търсени през годината, както вече показват различни други проучвания. Според настоящото проучване инвеститорите в Германия са вложили рекордната сума от 49 млрд. евро в акции през 2020 г. Инвестициите във фондове също се увеличиха значително.

„Мащабният ръст на капиталовите инвестиции и инвестициите във фондове може да се обясни и с факта, че едва ли е възможно с традиционни спестявания да се натрупват активи“, казва Томас Дворницак, ръководител на спестяванията и инвестициите в ING Deutschland, имайки предвид ниските лихви върху банковите депозити. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 20 юни