IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път жена става канцлер на Австрия

Конституционният съдия Бригите Бирлайн ще ръководи преходното правителство

16:28 | 30.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Конституционен съд на Австрия</em></p>

Снимка: Конституционен съд на Австрия

След тежката правителствена криза и скандалното видео от Ибиса конституционният съдия Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия. Това съобщи федералният президент Александър Ван дер Белен в четвъртък. Бирлайн е председател на австрийския Конституционен съд от 2018 г. насам.

В понеделник цялото правителство на Себастиан Курц бе свалено от влас след вот на недоверие, след като по-рано Курц сложи край на 18-месечната управляваща коалиция с FPÖ.  

. На Ван дер Белен бе възложена задачата да сформира преходно правителство, което ще остане на власт до новите избори през септември и по време на последвалите коалиционни преговори.

Свалянето на правителството беше временната кулминация на правителствената криза, предизвикана от скандалните видеоклипове от Ибиса. Снимките от 2017 г., публикувани от SPIEGEL и Süddeutsche Zeitung на 17 май, показват бившият лидер на FPÖ и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щраше, който говори с предполагаема племенница на руски олигарх. 

Наред с другото Щрахе обещава държавни договори срещу помощ в предизборната кампания в полза на FPÖ и спекулира за благоприятните последици от сделка на инвеститора за придобиване на влиятелния всекидневник Kronen-Zeitung.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
За да станеш канцлер или премиер трябва първо да спечелиш избори. Тази не е минала през ситото на народната воля и тя не може да стои на едно ниво с редовно избран лидер. Това не е първата жена канцлер, защото тя не е получила редовен мандат и няма същите конституционни права за вземане на решение каквито имаше Курц. Да твърдиш, че назначен чиновник от президент, спечелил изборите с измама с близо милион фалшиви пощенски гласа е все едно да твърдиш, че няма разлика между плючена играчка куче и истински домашен пес и двете на напълно заменими. Тази "прогресивна" пропаганда, която мяза на някогашният вестник "разбойническо дело" ме накара да загубя напълно всякакво доверие в медиите и всички казионни средства за информация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Това на снимката не е точно жена, но щом сте рекли хайде холан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още