Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Забавянето на инфлацията в еврозоната увеличава натиска върху ЕЦБ за нови стимули

Ръстът при потребителските цени за блока на единната валута е 1% през юли спрямо първото четене на данните за 1,1%

Забавянето на инфлацията в еврозоната увеличава натиска върху ЕЦБ за нови стимули

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се оказа по-слаба през юли от предварителните четения – поредният фактор, увеличаващ натиска върху Европейската централна банка за прибавяне на нови стимули от септември.

По данни на европейската статистическа агенция Евростат ревизираните стойности за юли показват отслабване на ръста при потребителските цени до 1% от 1,1% при предишното четене от 31 юли.

Това представлява и забавяне спрямо 1,3-те процента от юни. За сравнение година по-рано инфлацията в блока на единната валута е била 2,2%.

Колкото до данните за Европейския съюз като цяло, повишаването на потребителските цени е с 1,4% през юли. Това отново е спад спрямо отчетените 1,6% през юни. Година по-рано, също като в еврозоната, стойността на инфлацията е била 2,2%.

Най-ниска е била годишната инфлация в Португалия (-0,7%), Кипър (0,1%) и Италия (0,3%).

На обратния полюс застават Румъния (4,1%), Унгария (3,3%), както и Латвия и Словакия (с по 3%). В сравнение с юни годишната инфлация се забавя в 15 държави членки, остава стабилна в две и се ускорява в 11.

България се намира в горната част на списъка с годишна инфлация от 2,6% и с 1,2 процентни пункта над средната за ЕС. У нас тенденцията е за ускорение спрямо предходния месец, когато е била 2,3%. На годишна основа обаче също се наблюдава забавяне – 3,6% през юли 2019 г.

През юли най-голям принос към годишната инфлация в еврозоната идва от сектора на услугите (+0,53 процентни пункта), следван от храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия (+0,37 процентни пункта), неенергийните индустриални стоки (+0,08 процентни пункта) и енергията (+0,05 процентни пункта).

Данните са поредният сигнал, в допълнение към тези от последните няколко седмици, че може да са необходими нови мерки за стимулиране на инерцията в еврозоната. Притесненията за глобално икономическо забавяне се задълбочиха, след като стана ясно миналата седмица, че германската икономика се е свила през второто тримесечие, а растежът в блока на единната валута е бил едва 0,2%, припомня Bloomberg.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
0
 
6
cum on ABBA face до: studioaa
преди 11 месеца
дай доказателства АМА ОФИЦИАЛНИ-оон;световна здравна и подобни! пфу помяр
1
 
14
 
5
studioaa до: cum on ABBA face
преди 11 месеца
В САЩ има 1 милион военно-ветерани живеещи на улицата или в каравани и палатки. 5 трилиона $ за войни в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия има, но 50 милиарда $ да се даде покрив над главата на собствените си ветерани няма...
12
 
4
 
4
cum on ABBA face до: ABBA
преди 11 месеца
ПАРТЕНКО : „масква” инвестира трилиони долари в оръжия, но постигна само мизерия, кал, глад, корупция, подлост и мрак!
2
 
13
 
3
studioaa до: s3
преди 11 месеца
Вие във финансовата сфера трябва да грабнете мотиката, копача и лопатата, защото за вас да поработите малко на някоя царевична нива, каменна кариера или пътно строителство би било добре за всички - така всички ще имаме хубави пътища без дупки...
1
 
8
 
2
ABBA до: s3
преди 11 месеца
Само се питам, ГРОБ-арски бот ли си или Блумбъргов.

Още от Европа
Европейските борсови индекси затвориха сесията на зелена територия