IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в еврозоната удари 7-годишно дъно

Официалните данни подчертават дългосрочните проблеми, породени от дълговата криза във валутния блок

16:19 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече европейци използват услугите на местните бюра по труда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече европейци използват услугите на местните бюра по труда. Снимка: Ройтерс

Рeзкият спад в броя на трудещите се лица в еврозоната през първото тримесечие изпрати заетостта във валутния блок до най-ниското ѝ ниво от повече от седем години насам. Официалните данни на Евростат подчертават дългосрочните проблеми, породени от дълговата криза във валутния блок, смекчавайки последните нотки на оптимизъм, пише Market Watch.

Заетите лица в рамките на валутния блок достигнаха 145,1 млн., което е най-ниското равнище от четвъртото тримесечие на 2005 г. насам.

Европейският статистически орган Евростат обяви, че броят на заетите в 17-те страни, използващи единната европейска валута, е спаднал с 0,5% през първото тримесечие в сравнение с последните три месеца на 2012 г. – най-големият тримесечен спад в последните четири години.

Най-неблагоприятни данни за заетостта са отчетени в Гърция, където броят на заетите се е понижил с 2,3% спрямо предходното тримесечие. Близо до тези нива остава Португалия, където спадът е бил с 2,2 на сто. Отстъплението в Испания, Кипър и Италия бе в рамките на 1%.

Икономиките на тези страни са сред най-тежко засегнатите от финансовата и дълговата криза в региона. От друга страна, по-устойчивите пазари с по-незначителни нива на задлъжнялост, като Германия и Австрия, продължават да регистрират ръст в заетостта.

Aктуалнитe показатели за икономиката на предполагат, че дългата рецесия в еврозоната може би се приближава към своя край. Ниските нива на заетост обаче може да стопират всяко икономическо възстановяване чрез ограничаване на силата на потребителското търсене.

От Евростат също така оповестиха своя месечен доклад за инфлацията в еврозоната. Годишният ръст на потребителските цени в рамките на валутния блок се е ускорил с 1,4% през май в сравнение с 1,2 на сто през април. Резултатът остана значително под средносрочната цел на Европейската централна банка от малко под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още