Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Загубата на RBS се задълбочава

Миналото на британската банка продължава да се отразява на бъдещото ѝ

Загубата на RBS се задълбочава

Снимка: Архив Ройтерс

Royal Bank of Scotland (RBS) отчете остро влошаване на загубата си в петък, съобщава Ройтерс. По-високите глоби за извършените нарушения и разходите за преструктуриране подчертават предизвикателствата пред кредитора девет години, след като бе финансово подкрепена в най-голямото спасяване на банка в света.

RBS, която не е отбелязвала годишна печалба от 2007 г., отчете загуба от 6,96 млрд. паунда (8,74 млрд. долара) за 2016 г. спрямо загуба от 1,98 млрд. паунда за предишната година.

Макар че преди, дори и за кратко, бе най-голямата банка в света по активи, сега RBS е в средата на голямо, няколкогодишно преструктуриране, което включва продажби на активи, съкращаване на работни места и преминаване през серия от юридически скандали.

RBS заяви, че 2017 г. вероятно ще бъде последната година със загуби, насочвайки се към края на най-мрачната глава в 290-годишната си история, в която досега изгуби 58 млрд. паунда.

Още по темата

Базираният в Единбург кредитор обяви и планове за намаляване на разходите с 2 млрд. паунда през следващите четири години, за да компенсира предизвикателствата, наложени от ниските лихвени проценти, заради което банката прави по-трудно пари.

Приходите отчитат скромен спад, като скокът на загубата се дължи основно на глоби за нарушения в размер на 5,9 млрд. паунда, свързани с поведението на банката по време на финансовата криза 2007-9 г.

Анализаторите смятат, че може да се наложи банката да плати на министерството на правосъдието на САЩ около 9 млрд. паунда тази година по дело за продажбата на американски облигации, обезпечени с токсични ипотечни заеми.

Акциите на банката поевтиняха с 1,9% в ранната търговия в Лондон.

RBS бе единствената банка, която се провали на стрес тестовете на Английската централна банка през 2016 г. - сигнал, че бъдещето на кредитора все още се диктува от миналото ѝ.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia