IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заместникът на Кристалина Георгиева в ЕК се забърка в скандал с обидни коментари

Думи на Йотингер накараха кореспондентите на медиите в Брюксел да попитат достоен ли е за комисар германецът

15:30 | 31.10.16 г. 4
<p>
	Гюнтер Йотингер. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: архив Ройтерс

Германският комисар Гюнтер Йотингер се забърка в грандиозен скандал, свързан с обидни коментари, само дни след като беше посочен за наследник на Кристалина Георгиева на поста комисар, отговарящ за бюджетната политика на Европейския съюз. Неговото поведение беше коментирано по време на обедния брифинг в Брюксел.

„Валония е микрорегион, управляван от комунисти, който блокира цяла Европа“, заявява в реч пред бизнеса в Хамбург комисарят по въпросите на цифровата икономика Гюнтер Йотингер. „Събуди се, Жан-Клод“, призовава той, визирайки председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По-рано германското издание The Local написа по повод скандала, че Гюнтер Йотингер има репутацията на човек, който говори, без за мисли. В своето изказване в Хамбург той е обидил китайците, наричайки ги „дръпнати очи“ и е направил обидни коментари за еднополовите бракове.

„Девет души една партия. Няма демокрация, няма квоти за жените, няма и жени – логично. Всички носят еднакви дрехи, на всички косата им е сресана отляво надясно и полирана с боя за обувки“, обяснява той по повод китайска делегация.

В интервю за Die Welt дни по-късно Йотингер казва, че думите му са извадени от контекста. Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас отказа да добави нещо повече към обясненията на комисаря, дадени пред германското издание. 

Поведението на германския комисар предизвика редица въпроси от страна на кореспондентите на медии в Брюксел за езика на Йотингер, определян като ксенофобски, относно адекватността на номинацията му за заместник на Кристалина Георгиева и дали въобще германецът може да продължава да бъде комисар в която и да е област.

Журналистите попитаха и защо толкова бързо е бил посочен заместник на Георгиева. Българският комисар ще заеме своя нов пост в Световната банка на 2 януари 2017 година и ще остане в Брюксел, докато трае процедурата за намиране на компромис за бюджета на ЕС за следващата година.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас обясни още, че не може да коментира, посочвайки, че Комисията не разполага със запис на изказването на Йотингер, а въпросите към него се позовават на медийни публикации. „Излизайки пред Вас, винаги съм изтъквал,че има разлика между това, което някой казва, и това, което някой разказва, че е казано“, обясни той.

На въпрос дали Юнкер се е срещал с Йотингер, за да получи обяснение на думите му, Схинас каза, че председателят на ЕК е бил изцяло ангажиран с подписването на търговското споразумение с Канада – CETA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Немци, кво му пречат на китайчетата прическите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
На калпав х... , вълната му пречи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... особено прав беше преди 2 години, когато извиваше ръцете на украинското правителство и после на мейдана в Киев, когато дотърча като свинкя по копаня да обясни на хохлите, че исконна мечта на ЕС от години е да приеме Украйна за член ... само Янукович и Азаров пречели... От тогава само члена остана от неговите обещания... И една планина трупове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Истински немски търнокоп , обаче е прав за повечето работи ...за разлика от педеррастите дето само се усмихват и въртят като гевендии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още