Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Замяната на руските горива не трябва да води до нови зависимости

Енергийната зависимост ще бъде намалена с драстичното намаление на потреблението на изкопаеми горива, пишат бивши висши европейски чиновници

Замяната на руските горива не трябва да води до нови зависимости

Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС не трябва да превръщат търсенето на алтернативи на руските енергийни ресурси в състезание, пишат бивши висши европейски чиновници в писмо до настоящите управляващи общността. Простото заместване на руския петрол или природен газ може да доведе до нова зависимост от страни, които също не уважават европейските ценности, предупреждават 11 бивши европейски чиновници в обръщение, до което достъп има Ройтерс.

Сред подписалите се под писмото са бившият италиански премиер, който беше начело на ЕК в началото на новото столетие Романо Проди, бившият комисар Паскал Лами и комисарят по въпросите на климата Кони Хадегаард в комисията "Барозо".

Още по темата

Очаква се през май Европейската комисия да представи своя план за намаляване на енергийната зависиомст на ЕС, в който се включват няколко мерки - алтернативни на руските доставки на енергийни суровини, повишаване на енергийната ефективност и ускоряване на зелената трансформация на икономиката.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи пред европейските депутати предложението на Брюксел за нов пакет санкции срещу Русия, в който се включва и петролно ембарго. 

Именно драстичното намаляване на използването на изкопаемите горива е начинът за намаляване на енергийната зависимост в дългосрочен план. Климатичните цели - и особено експанзията на вятърните и соларните централи, са в съзвучие с идеята за отказа  от руски енергийни източници. В допълнение зелената трансформация ще открие и нови работни места.

Позицията на ЕК до голяма степен съвпада с тези препоръки. "Където е възможно да заменим газа с възобновяеми енергийни източници, особено в производството на електроенергия, трябва да го направим", коментира комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон по време на дискусия в Европейския парламент във вторник (3 май).

Русия има дял от 40% от вноса на природен газ и 26% от вноса на петрол в ЕС. Основната част от тези енергоизточници се използват за производството на електроенергия, отопление, транспорт и за нуждите на индустрията. Преди седмица Москва спря доставките на газ за България и Полша, които не се съобразиха с искането на "Газпром" да плащат за суровината в рубли.

Германия и Австрия също опитаха да платят за газа в евро, но плащането им не беше прието от "Газпром". В същото време газовата компания не прекратява доставките за двете страни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 1 месец
Зависимостите ще са същите, но ще минават през посредници!
0
 
0
 
5
преди 1 месец
Зависимостите ще са същите, но ще минават през посредници!
1
 
4
 
4
преди 2 месеца
Едно магаре тъкмо го научили ей така, да не яде трева. И то взело, че умряло. - народна поговорка.
4
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: Борката
преди 2 месеца
оБорката, вчерашнорегистриран тpoл копейник, пак ли постоянните глупости?
2
 
6
 
2
преди 2 месеца
Замяната на една истерия не трябва да води до нови зависимости. Особено от бели пътечки, синьо-жълти клоуни и такива със сламени шапки като мен.

Още от Европа
ЕП потвърди природния газ и ядрената енергия като допустими в зеления преход