Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Западна Европа доминира в управлението на институциите на ЕС

Западът и Югът си поделят основните постове на общността въпреки по-бавния старт на Южна Европа

Западна Европа доминира в управлението на институциите на ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

От създаването на Европейския съюз (ЕС) западноевропейските страни доминират при управлението на институциите на общността, показва анализ на European Democracy Consulting. Това е разбираемо - ЕС започва своето съществуване като обединение на Запада, но дори и времевият период да бъде ограничен до последните 10 години, отново над 60% от европейските институции се управляват от човек от западните части на континента. 

Още по темата

Въпреки по-бавния старт на някои страни от Южна Европа техни представители управляват почти 1/3 от институциите на общността. Човек от южната част на континента е начело на 25% от всички европейски служби - институции, агенции и т.н., показват още данните. През последните години техният брой става все по-значим, а заедно с представителите на западните държави държат над 90% от европейските служби.

На трето място се нареждат държавите от Северна Европа със 7% от службите, като на моменти достигат и 10% през последните 10 години. И на последното място са страните от Централна и Източна Европа. Данните показват, че едва 2,5% от европейските институции се управляват от хора, чийто произход е от държава от ЦИЕ.

От консултантската компания отбелязват, че в управлението на европейските институции липсва равнопоставеност между отделните държави и това има негативен ефект върху кохезията в общността

В своето проучване от European Democracy Consulting към Западните държави включват все още и Великобритания, макар че страната вече е извън ЕС. По време на подготовката на доклада тя все още е част от общността а според анализаторите Brexit няма съществено значение за анализа. Великобритания е включена в сметките единствено като население и така по сметките в анализа в западните държави от ЕС (8 заедно със Великобритания) живее половината от населението на ЕС.

Южните държави са 6 с 25,3% от населението на общността, следвани от Северна Европа (3 и 4,2% от населението), Източна Европа (6 и 13,7% от населението) и Централна Европа (5 и 6,2% от населението).

Консултантската компания включва България в Източна Европа заедно с Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.

От данните е видно, че за най-важните европейски институции - Европейската комисия, Европейският парламент и Европейския съвет, лидерството си поделят държавите от Запада и Юга. Това е особено видно по отношение на председателя на Европейския парламент, където единственото изключение досега е полякът Иржи Бузек, който беше начело на институцията в периода 16 юли 2009 до 17 януари 2012 година.

Полша имаше и свой представител начело на Европейския съвет - Доналд Туск, която пое новосъздадената институция от белгиеца Херман ван Ромпой. Сега начело на Съвета е отново белгиец - Шарл Мишел.

Сред по-важните агенции, начело на които е човек от Балканите, е Европейската прокуратура, създадена в края на 2019 година. Институцията беше оглавена от румънката Лаура Кьовеши. Предишният Европейски омбудсман пък беше от Гърция.

От 2012 година българинът Крум Гърков е начело на Европейска агенция за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA). Агенцията е базирана в Талин.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
България е сред страните в ЕС с най-висок дял на жените мениджъри