IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради пожар в катедралата Нотр Дам Макрон отложи речта си за тази вечер

Кулата с форма на стрела на парижкия храм е рухнала под напора на пламъците

21:24 | 15.04.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вечер в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца, пише БТА.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам. 

Междувременно стана ясно, че кулата с форма на стрела на парижката катедрала е рухнала под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

На място работят противопожарните служби. Зоната е отцепена. Хората са призовани да не се доближават до мястото.

Кадри, излъчвани по френски телевизии от мястото на събитието, показват, че цялата горна част на храма гори.

Според очевидци огромните пламъци "разяждат" част от покрива на сградата. Сериозността на бедствието все още не е оценена от съответните служби. В Twitter кметицата на Париж Ан Идалго определи пожара като "ужасен".
Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро", като за обновлението на храма са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
*** = м.ю.с.л.и.т.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Дали бизнес, дали богоборци, дали антихристи, дали ***.....Макарона ако е отложил, мюслитата може и да не отложат ...драскането на клечка, когато им дойде музата!Станало при ремонт.Само си мисля, че черната работа е била вършена от бели франсета......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 4 години
Прекалено много бизнес влезе в божия храм ... това е очистване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още