Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Заради Wirecard: Германската прокуратура започва разследване и срещу EY

Компанията одитира финансовите отчети на Wirecard повече от десет години и ги е сертифицирала без ограничения до 2018 г. включително.

Заради Wirecard: Германската прокуратура започва разследване и срещу  EY

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Прокуратурата в Мюнхен започва разследване срещу одиторската компания Ernst & Young по делото Wirecard. В петък прокурорът обяви началото на процедурата въз основа на наказателна жалба от надзорния орган Apas срещу одиторите от EY.

Органът не даде повече подробности. „Продължаваме да провеждаме нашите разследвания в цялостния комплекс Wirecard срещу множество обвиняеми, които не искаме да разкриваме по тактически причини“, се казва в него.

В края на септември Apas вече бе изпратила първите резултати от разследването си за дейността на EY като дългогодишен одитор на Wirecard на прокурора. Органът бе намерил доказателства за криминално значими факти при удостоверяването на финансовите отчети от 2015 до 2017 г. 

Още по темата

EY одитира финансовите отчети на Wirecard повече от десет години и ги е сертифицирала без ограничения до 2018 г. включително. След колапса на доставчика на финансови услуги през юни веднага бяха повдигнати обвинения срещу одиторите, тъй като дълго време имаше съмнения за счетоводството на Wirecard, а банковите салда по доверителни сметки в Азия, които бяха включени в баланса, се оказаха несъществуващи.

Органът за надзор на одиторите Apas започна предварителни разследвания през октомври 2019 г., които доведоха до официално производство срещу EY през юни тази година. От гледна точка на органа „одитните доклади може да са били докладвани неправилно или да са били скрити значителни обстоятелства“, както се посочва в писмото му до прокурора. 

Подобно подозрение има наказателно значение за одитора. Търговският кодекс точно определя задълженията на одитора. В случай на нарушения той се сблъсква с последиците от раздел 332 от HGB: той предвижда лишаване от свобода до три години или глоби. 

Одиторите на EY, подписали отчета, носят лична отговорност. В случая с Wirecard това а Мартин Дамен и Андреас Льотшер, който междувременно се премести в Deutsche Bank като ръководител на одита.

Твърденията на Apas срещу тях са многобройни: Надзорният орган критикува факта, че EY не е разследвал противоречие в изявленията на управителния съвет на Wirecard. Много по-сериозно е обвинението, че одиторите са действали отстъпчиво спрямо мениджмънта на Wirecard при заверяването на отчета за 2016 г.

По това време за баланса за 2016 г. беше наличен само ограничен сертификат, тъй като одиторите на EY имаха съмнения. Подобна стъпка би била катастрофа за Wirecard, на която винаги се гледаше със скептицизъм. В крайна сметка след получаване на допълнителни документи одиторите подписаха неквалифицирано отчета.

В допълнение: Според Apas Wirecard е нарушила международните стандарти при счетоводното отчитане на бизнеса на трети страни партньори на Wirecard, което одиторите е трябвало да забележат. Не се споменава за нарушения при проверката на ескроу сметките в Азия.

EY се защитава срещу твърденията на Apas и, според собствената ѝ информация, е изпратила обяснение от повече от 316 страници до надзорния орган на 17 септември 2020 г. Известно е, че Apas е изпратила писмото си до прокуратурата на 28 септември. „По наше мнение все още не сме получили достатъчно съдебно изслушване по този въпрос и нашите обширни документи не са адекватно оценени", каза EY в сряда, запитана от Handelsblatt.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гръцкият премиер: Говорим за ваксинационни сертификати, не за паспорти