IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради загуба от 6 млрд. евро Deutsche Bank обяви сериозни съкращения

Новият изпълнителен директор планира преструктуриране на банката, за да повиши капитала и да увеличи рентабилността

12:16 | 29.10.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Краян <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джон Краян Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG съобщи, че ще освободи 26 000 души в опит да подобри възвращаемостта на капитала. Това стана ясно по време на пресконференцията на съизпълнителния директор Джон Краян във Франкфурт, след обявяването на финансовите резултати на концерна. 

Банката ще съкрати 9000 работни места на нетна база, а останалото намаление на работната сила ще дойде от продажбата на активи. Банката ще продаде  подразделения, в които има над 20 000 работни позиции, предаде Bloomberg.

По-рано банката обяви, че приходите ѝ от търговия са нараснали със 7% през третото тримесечие, след като разчистването на счетоводството от Джон Краян e довело до най-голямата загуба за тримесечие от над десетилетие, съобщава агенцията.

Приходите от търговията с дългови инструменти и валути, най-голямото подразделение на инвестиционната банка, са нараснали с 20% до 1,73 млрд. евро (1,9 млн. долара) през периода до септември, съобщи банката в четвъртък. Това се оказва над средната оценка за 1,57 млрд. евро на осем анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Най-голямата германска банка отчита загуба от 6 млрд. евро, тъй като по-строгите капиталовите изисквания са намалили стойността на инвестиционната банка, а в същото време компанията заделя средства за правни разходи. Краян, който стана съизпълнителен директор през юли, разчиства пътя за плана си за повишаване на капитала и увеличаване на рентабилността, който би трябвало да бъде представен на инвеститорите в Лондон в четвъртък.

През последния месец Краян направи промени в управлението и заяви, че преструктурира бизнеса за управление на парични средства като се подготвя да намали и отдела за ценни книжа. В сряда банката заяви, че планира да спре дивидентите за две години и да възобнови изплащането им през фискалната 2017 г. Това е първото спиране на изплащане на дивиденти в следвоенния период на Германия.

Отделът за ценни книжа на Deutsche Bank печели от валутните ефекти, заяви компанията, тъй като еврото е поевтиняло спрямо щатския долар през тази година. Инвестиционното банкиране е формирало около 40% от приходите в Северна Америка през миналата година.

Приходите от търговията с акции е спаднала с 19% до 588 млн. евро, заяви компанията в четвъртък, като продажбите на деривативи върху капиталови инструменти са значително по-ниски, заяви банката.

Петте най-големи американски инвестиционни банки отчитат общ спад на приходите от търговия от 8,3% до 16,9 млрд. долара през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Bloomberg.

Гарт Ричи, който бе избран за ръководител на отдела за търговия по-рано този месец, ще наблюдава намаляването на части от бизнеса, които се нуждаят от твърде много капитал или не са достатъчно печеливши. Аншу Джаин, който се оттегли от поста на съ-изпълнителен директор през юни, планираше да свие активите в инвестиционната банка с 17% до 2018 г. и да намали брутните разходи с 3,5 млрд. евро до 2020 г.

Отделът за инвестиционно банкиране отчита загуба преди данъците от 2,73 млрд. долара след отписвания, заяви компанията.

Отделът на Deutsche Bank, който се грижи за потребителите и малките бизнеси, отбелязва загуба преди данъците от 3,63 млрд. евро след печалба от 328 млн. евро за същия период на миналата година заради намаляване на стойността на Deutsche Postbank AG. Подразделението предоставя потребителски кредити, но Deutsche Bank планира да го продаде през следващата година.

Отделът за трансакции отчита ръст на печалбата от 22% до 402 млн. евро. Това надвишава средната прогноза за 343 млн. евро на седем анализатори, анкетирани от Bloomberg. Бизнесът ще стане част от ново инвестиционно банково звено, което ще обхване и бизнеса с корпоративни финанси на Deutsche Bank.

Подразделението за управление на активи и благосъстоянието, което се разделя, отчита спад на печалбата преди данъците от 9% до 263 млн. евро за тримесечието спрямо миналата година. Това се оказва под средната прогноза за 356 млн. евро на седем анализатори.

Банката добавя около 1,2 млрд. евро към резервите си за съдебни разноски през тримесечието. Deutsche Bank е близо до споразумение по разследване за предполагаемо нарушаване на наложените от САЩ санкции, като вероятно ще заплати глоба от около 200 млн. евро, съобщава запознат източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още