IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитници на Brexit искат Тереза Мей да гарантира бъдещето на европейците във Великобритания

Тези хора заслужават гаранции за бъдещето си, казва Майкъл Гоув

14:00 | 05.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Майкъл Гоув и други представители на торите, които са поддръжници на Brexit, призоваха премиерът Тереза Мей да гарантира едностранно правата на 3,2 милиона граждани, живеещи сега във Великобритания, да останат в страната и след излизането й от ЕС, пише в. "Обзървър".

Гоув е един от представителите на торите, поддържащи Brexit, които членуват в междупартийна парламентарна комисия, разглеждаща въпроса за излизането на Великобритания от ЕС. Днес комисията прие доклад, в който определя политиката на правителството на Тереза Мей като неприемлива.

Според парламентарната комисия подходът на Мей поражда голямо безпокойство и несигурност у хора, които работят във Великобритания, плащат данъците си и заслужават незабавни гаранции за бъдещето си. В доклада парламентарната комисия казва, че европейските граждани, работещи сега легално във Великобритания, не бива да бъдат използвани като разменна монета в преговорите за Brexit. 

Този доклад поставя под още по-голям натиск Мей след гласуване в Камарата на лордовете, при което мнозинството от членовете й защитиха правата на европейските граждани във Великобритания. Тогава лордовете подкрепиха с 358 гласа "за" срещу 256 гласа "против" промяна в проектозакона за Brexit, която призовава министрите да гарантират до три месеца след задействане на член 50 от Лисабонския договор, че европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще имат правото да останат в страната и след излизането й от блока.

Досега Тереза Мей казваше, че няма да гарантира правата европейските граждани във Великобритания, докато останалите страни членки не дадат сходни гаранции относно правата на британските поданици, живеещи на техните територии, информира БТА.

В доклада на междупартийната парламентарна комисия се казва, че "изходът от референдума за Brexit и последвалите дебати във Великобритания и в ЕС са породили голямо безпокойство и несигурност у европейските граждани, пребиваващи във Великобритания и у британските поданици, живеещи в ЕС".

"Гражданите на страни членки, пребиваващи във Великобритания, нямаха думата на референдума. Те дойдоха във Великобритания законно и допринесоха за страната в икономически и културен план и обогатиха британското общество.

По-голямата част от тях работи здраво и плаща данъците си, интегрира се, отглежда семейства и пусна корени тук. Трудно е да се каже какво може повече Великобритания да иска от тях.

Резултатът от референдума обаче ги направи много несигурни относно тяхното бъдеще. Въпреки че правителството каза, че иска европейските граждани да могат да останат, комисията отбелязва, че то не е предложило достатъчно уверения, че правата и статутът, от които те се ползваха досега, ще им бъдат гарантирани", се констатира в документа.

"Европейските граждани във Великобритания и британските граждани в ЕС са наясно, че тяхната съдба е предмет на преговори. Те не искат да бъдат използвани като разменни монети и несигурността, в която те трябва да живеят сега, не е приемлива. Въпреки уверението, дадено от вътрешния министър, ние препоръчваме Великобритания да вземе сега едностранно решение относно запазването на правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания", се допълва в документа.

Комисията препоръчва системата, според която европейските граждани във Великобритания да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване, след като са живели в страната пет години, да бъде драстично опростена. Сега европейските граждани трябва да попълват формуляр от 85 страници, който според парламентаристите е прекалено сложен и обременяващ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още