Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Защо Allianz се озова под този силен натиск?

Властите в САЩ стартират мащабно разследване срещу хедж фондове на концерна, чийто изход е неизвестен

Защо Allianz се озова под този силен натиск?

Снимка: Bloomberg L.P.

Беше почти точно преди 19 години: На 31 юли 2002 г. акциите на Allianz се обезцениха с 11,5% след предупреждение за печалбата. Прогнозата за 3 милиарда евро годишна печалба не може да бъде постигната, беше заявено тогава.

В понеделник в хода на сесията инвеститорите на Allianz се почувстваха по подобен начин - понижението междувременно беше почти 10% до около 190 евро за акция. В края на търговията минусът беше 7,8 процента. За акциите на Allianz, чиято цена обикновено се развива умерено, това е като земетресение, коментира германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Още по темата

Конкретната причина на настоящия спад на цените са разследванията на Министерството на правосъдието на САЩ поради големите загуби при хедж фондовете на дъщерното дружество Allianz Global Investors (AGI) за американския пазар. Междувременно редица анализатори издадоха първоначални изявления по темата. В много от техните блиц анализи резонира несигурността около трудно оценимите решения на американската съдебна система.

„Беше направено заключението, че съществува риск въпросите, свързани със Structured Alpha Fonds, да окажат значително влияние върху бъдещите финансови резултати на Allianz“, предупреди компанията в неделя вечерта. Провизия все още не е направена, тъй като предстоящите разходи не могат да бъдат оценени достатъчно точно.

Разследването в САЩ се отнася до хедж фондове, които Allianz Global Investors (AGI) стартира под името „Structured Alpha Fund“. Книжата претърпяха огромни загуби при спада на пазарите в началото на причинената от коронавируса криза през пролетта на 2020 г., а AGI дори ликвидира два от фондовете след това.

Компаниите от DAX се опасяват от често суровите и скъпи присъди. Примери от близкото минало са Volkswagen в рамките на дизеловия скандал или Bayer след поглъщането на Monsanto.

В случая с Allianz Фолкер Зак от NordLB се опасява от подобни затруднения. От една страна, това предизвиква несигурност, че темата ще се проточи дълго, твърди той. Още преди Министерството на правосъдието на САЩ да започне разследването на инцидентите, SEC и различни съдилища се занимаваха със случилото се повече от година. Новите разследвания изглеждат по-скоро като продължение на една стара история, в която в бъдеще могат да се добавят някои глави.

NordLB понижи значително целевата цена за акциите на Allianz

Резултатите от правните спорове в САЩ са трудни или невъзможни за предвиждане, твърдят от NordLB. Във всеки случай разследванията на властите, независимо дали става въпрос за SEC или Министерството на правосъдието, не са приятни.

На фона на началото на разследването от страна на Министерството на правосъдието на САЩ темата изглежда набира важност. Ето това анализаторът Зак намали ценовата си цел от 240 евро на 190 евро и намали препоръката си за покупка на „задържане".

От друга страна кооперативната банка DZ Bank се придържа за момента към целевата си цена от 250 евро и продължава да съветва клиентите си да купуват акциите. JP Morgan беше единствената от известните американски банки, която до понеделник коментира новите разследвания в Allianz и нейното дъщерно дружество. Анализаторът Ашик Мусади също е все още позитивен спрямо застрахователя и счита, че целта му за цена на акциите от 228 евро е реалистична.

Мусади основава своето временно спокойствие на огромната финансова сила на застрахователя от Мюнхен. Дори ако в най-лошия случай концернът бъде принуден да направи плащания за милиарди евро, неговият коефициент на платежоспособност би бил повече от 200 процента.

Цената на книжата ще зависи и от новините от петък

В края на първото тримесечие този параметър, който представлява сигурността на депозитите на застраховател спрямо неговите задължения, се котираше на стабилните 210%. Само ако коефициентът на платежоспособност падне до 160 процента, Allianz ще трябва да преразгледа своята стратегия и инвестиции според вътрешно изискване.

Много неща за по-нататъшното краткосрочно развитие на акциите на Allianz ще зависят от този петък. Групата ще публикува данните си за първата половина на годината в 8 часа българско време.

Анализаторите очакват оперативна печалба от над 6 милиарда евро. В 9:30 часа сутринта финансовият директор Джулио Терзариол ще коментира не само финансовите данни, но и за най-новите развития в дъщерното дружество AGI в САЩ.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия