IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Амстердам завижда на процъфтяващия „зелен“ бизнес в САЩ?

Холандия от десетилетия е символ на свободната консумация на марихуана, но може да се окаже, че изостава що се отнася до законното производство

09:11 | 23.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пушенето на марихуана законно в заведенията в Амстердам е лесна работа. Не така обаче стоят нещата със законното производство и снабдяване с трева в града.

В продължение на десетилетия т. нар. кофи шопове (coffee shops) в Холандия разрешаваха на своите потребители да купуват и употребяват марихуана напълно свободно благодарение на либералното холандско законодателство. Но за заведенията е незаконно да купуват и произвеждат канабис, посочва CNBC в свой материал.

„Най-трудното нещо в това да имаш кофи шоп в Холандия е, че е позволено да продаваш, но не и да купуваш“, посочва Йоахим Хелмс, съсобственик на Green House Coffeeshops в Амстердам и председател на Холандската асоциация на търговците на канабис на дребно.

Сега, след като Канада и някои американски щати се насочват към легализирането на марихуаната, холандският „зелен“ пазар може да се окаже, че сериозно изостава.

„Кофи шоповете, цялото това нещо, е организирано наистина добре и има много ползи от него, но на втори план – там откъдето идва тревата, не е добре организирано“, посочва още Хелмс.

Холандия възприема по-толерантна политика спрямо леките наркотици като марихуаната през 70-те години. Кофи шоповете осигуряват безопасно и законно пространство за покупка и употреба на марихуана като алтернатива на незаконния пазар на твърди наркотици на улицата.

Този тип заведения трябва да се придържат към стриктни правила, за да могат да останат в бизнеса. Така например те могат да продават не повече от пет грама продукт на всеки клиент, както и да се намират на не по-малко от 250 м училищни сгради.

Но макар потреблението на трева да е строго регулирано, властите си затварят очите за това как кофи шоповете се сдобиват с материал. По думите на директора на института RAND Europe това е довело до създаването на незаконен пазар за канабис в Холандия.

Холандското правителство планира пробното узаконяване на производството на марихуана в някои общини. Но това е само една малка стъпка на все по-разрастващия се законен пазар на трева. Очакванията са световния пазар на марихуана да достигне 146 млрд. до 2025 г. по данни на консултантската фирма Grand View Research.

Хелмс споделя, че очаква с нетърпение деня, в който в страната също ще има публично търгувани компании за марихуана, както в Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още