IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо черното се оказа новото зелено в Германия?

Неочаквани екологични инициативи на баварския премиер Маркус Зьодер предизвикаха противоречив отзвук

10:43 | 09.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Консервативният премиер на Бавария иска гласоподавателите да знаят, че той е наясно с предизвикателствата за опазването на климата, пише сайтът на Bloomerg TV Bulgaria, позовавайки се на Politico.

През последните седмици Маркус Зьодер изрази подкрепата си към усилията за утвърждаване опазването на климата като част от конституцията и обяви планове за засаждането на 30 млн. дръвчета. Той иска да представи и серия екологични мерки през септември, включително бюджет за климата и данъчна реформа за автомобилите, като дори призова за по-бързото отказване от въглищата.

Всичко това сигнализира за остро отклонение от традиционните разбирания на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на управляващите християндемократи (ХДС) на Ангела Меркел и регионална сила, доминирала следвоенните политики в една от най-богатите германски провинции.

Опазването на климата не беше значителен приоритет за партията в миналото и настоящата кампания на Зьодер контрастира с манифеста му от последните избори през 2018 г.

След по-малко от година премиерът промени тона. „Това е спешно“, посочи той по време на пресконференция в Берлин, докато неговите политически конкуренти си задават въпроси относно дълбочината на отдадеността му към темата.

Зеленият скептицизъм

„Важно е да се разбере, че не ХСС промени тона си, а Зьодер“, посочи Ханс Урбан, законодател от Зелените в регионалния парламент на Бавария.

Докато шепа от партийните колеги на премиера, като бившия транспортен министър Александър Добриндт, се присъединиха към идеите, мнозинството от членовете на ХСС е далеч по-малко ентусиазирано от неочакваната зелена промяна на Зьодер.

Голяма част от природозащитниците също не са доволни. Докато приветстват фокуса на баварския премиер към климатичните промени, Зелените критикуваха Зьодер за това, че не прави достатъчно по въпроса – лидерът на ХСС остава против въвеждането на въглероден данък.

Урбан отбеляза като пример баварските забрани за зарядни станции, разчитащи вятърна енергия. „Неговото решение (на Зьодер) за построяване на 200 вятърни турбини в Бавария просто не е достоверно, защото той не премахва закона за създаването им далеч от домовете“, заяви той, като добави, че „това значи, че за тях просто няма да има достатъчно място“.

Според т.нар. закон 10-Н, въведен от предшественика на Зьодер Хорст Зеехофер вятърните турбини трябва да се строят на отдалеченост от населени места, която се равнява на най-малко 10 пъти височината им, което практически значи повече от 2 км. Към момента има само няколко точки в Бавария, които отговарят на изискването, затруднявайки развитието на нови инсталации.

Целия материал четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още