IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо финландската визита на Си Дзинпин преди тази в САЩ е толкова важна

Първото посещение на китайски президент в страната от 25 години сочи фундаментална промяна в търговските и дипломатическите отношения

21:02 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди първата си среща с Доналд Тръмп китайският президент Си Дзинпин ще спре в Хелзинки. Пътуването до Финландия обаче отразява фундаментална промяна в търговските и дипломатическите отношения, коментира Bloomberg.

Си Дзинпин бива посрещнат с отворени обятия в най-северната страна от еврозоната. Просперитетът на Финландия, подобно на останалите скандинавски държави, зависи от плавното функциониране на глобалната търговия, като малко региони са по-враждебни от тях към идеята за протекционизъм.

За китайците „сигналът е, че САЩ не са единственият фокус за Китай, Европа също е изключително значима“, казва Фън Джунпин, вицепрезидент на China Institute of Contemporary International Relations, фокусиран върху китайско-европейските отношения.

Докато Тръмп продължава да говори за „Америка на първо място“ и предупреждава през Twitter за „трудна“ среща със Си Дзинпин, световният двигател на производството внимателно се позиционира за новия глобален ред.

Контрастът не се ограничава до търговията. Изправен пред скептицизма на американския президент към глобалното затопляне, Китай сега се нарежда до Европейския съюз (ЕС) в борбата с климатичните промени. Еврокомисарят по климата Мигел Ариас Канете заяви преди визитата си в Китай миналата седмица, че „нашето успешно сътрудничество по въпроси като търговията с емисии и чистите технологии дава резултати“.

На дипломатическия фронт Китай също изглежда действа като контрапункт на призивите на Тръмп за раздяла на ЕС след решението на Великобритания да напусне блока.

„Китай споделя позицията, че европейската интеграция е в съответствие с историческата тенденция, а просперираща и стабилна Европа благоприятства световния мир и развитие“, каза Си Дзинпин в статия за понеделнишкото издание на англоезичния вестник Helsinki Times. “Вярваме, че Европа има мъдростта и способността да преодолее тези предизвикателства. Междувременно Европа може да разчита на Китай за подкрепа“.

Но сферата на търговията е тази, от която и Китай, и Европа печелят най-много.

„Китай е готов за по-голяма роля в глобалната търговска политика. Това е логично“, казва финландският търговски министър Кай Миканен. „Като най-големият търговец, те имат най-много за губене, ако светът стигне до търговска война“.

ЕС вече е основният търговски партньор на Китай, а Китай е на второ място за съюза след САЩ. Търговските потоци в момента възлизат на над 1 млрд. евро на ден, но има пространство за още. Потвърждавайки ангажиментите си за свободната търговия на последната среща на финансовите министри от Г20, Китай и ЕС сега се приближават все повече до още по-развити търговски отношения.

Както казва Оли Рен, член на управителния съвет на Финландската централна банка и бивш еврокомисар по икономическите и парични въпроси: „Може да не споделяме всички ценности, но споделяме целта на свободната търговия“.

Визитата на Си Дзинпин на 4-6 април във Финландия ще бъде първата на китайски президент от 1995 г.

За домакините тя предоставя възможност за разширяване на търговските им хоризонти и за компенсиране на спада в износа към съседна Русия след налагането на европейските санкции над Москва, казва Юрки Калио, старши изследовател във Finnish Institute of International Affairs в Хелзинки. Китай възприема посещението като начин да потвърди отново китайските интереси в региона, особено в Арктика.

Не само Финландия се опитва да засили отношенията си с Китай. Норвежкият министър-председател Ерна Солберг, придружена от най-голямата в историята на страната бизнес делегация, ще посети Пекин в петък за пръв път от десетилетие.

Докато САЩ и дори Великобритания явно обръщат гръб на свободната търговия, „относителната привлекателност на Китай като икономически партньор нараства“, казва Микаел Матлин, старши преподавател в University of Turku в южна Финландия. „Вероятно ще видим продължителни усилия за ухажване на Китай – не само в скандинавските страни, но в и цяла Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още