IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Италия и Матео Салвини поставят на изпитание Европа

Предсрочните избори на Апенините може да ударят по дълга, прогнозира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг"

12:43 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителствената криза в Италия се отрази негативно на пазара. Капиталовият пазар падна с над 2% още при отварянето, а на облигационния пазар, който е по-важен, по-ликвиден и по-показателен за случващото се, реакцията беше още по-силна – доходността по италианските 10-годишни бенчмаркови книжа се повиши от 1,40 до 1,80%. Това показва опасенията на инвеститорите от поредните предсрочни избори в Италия и нарастващата опасност от това популистите да управляват страната, коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди десет месеца обаче, доходността по същите ценни книжа беше 3,60%, което означава, че през последната година имаше много сериозно стабилизиране на обстановката в Италия, главно заради механизмите на ЕС да упражнява натиск и да охлади страстите за бюджетни дефицити”, посочи той и добави, че дори и да вземе властта, вероятността Матео Салвини да не изпълни предизборните си обещания е доста голяма.

Георгиев смята, че вероятността дългът да продължи да расте се увеличава. “Местните банки имат най-големи експозиции към местни ДЦК, чиято доходност се повиши драматично, което значи, че цената им е паднала и те само в петък са реализирали милиарди евро загуба. Много европейски банки също загубиха доста по италианските си експозиции и техните акции се понижиха в петък, което е по-притеснително за пазарите. Като цяло петък беше негативен ден за банките в Европа, посочи експертът.

Димитър Георгиев напомни, че Италия е третата по големина икономика в еврозоната и случващото се там се отразява неминуемо и на Европа.

“В Италия все пак има и позитивни процеси в последните десет месеца – главно укротяването на желанията за харчове и това, че бюджетния дефицит се ограничи до 2%, индексът на италианските акции поскъпна до над 2000 пункта, доходността по ДЦК отбеляза рекордно ниски нива точно преди новините за предстоящите избори”, каза Георгиев.

Анализаторът потвърди, че дългът на Италия надхвърля 130% от БВП и прогнозира, че той може да продължи да нараства.

“В краткосрочен план не се вижда начин как това да спре, и това е притеснително. Има три начина за стопяване на този дълг – висок икономически растеж, висока инфлация или силно намаляване на бюджетните разходи. Нито един от трите варианта няма да се случи в краткосрочен план, поне в близката година”, е мнението на Димитър Георгиев.

Той предупреди, че ако дългът продължи да расте и ситуацията излезе извън контрол, това ще има още по-голям ефект в сравнение с Гърция преди десет години върху европейската банкова и финансова стабилност.

“Добрата новина от гръцкия пример е, че най-популисткото правителство на Ципрас проведе най-радикални реформи и благодарение на това Гърция е относително стабилна във финансов план”, заяви ръководителят на  "Финансови пазари" в "Елана трейдинг". – Ефектът от тези избори вече е отчетен от финансовите пазари, предстои да видим резултатите от тях. Там има четири парламентарни избори за последните четири години, което е напълно нормално за Италия.”

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още