Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Защо Италия намали акциза за бездимните и електронни цигари

Акцизът върху нагретия тютюн бе намален наполовина, а при електронните цигари спадът е още по-драстичен

Защо Италия намали акциза за бездимните и електронни цигари

Снимка: Ройтерс

През лятото на 2018 г. депутати от управляващата коалиция у нас предложиха акциза на бездимните цигари да се уеднакви с този на обикновените. След бурен обществен дебат от 1 октомври 2018 г. акцизът на бездимните се вдигна от 26% на 40% от този върху цигарите. С това повишение България се нареди в топ страните по най-високо съотношение между акциза на бездимните и обикновените цигари, предхождана само от Италия, Швеция, Франция, Испания и Португалия от всички 21 страни в ЕС, където изпарителите се продават. 

Другите европейски държави провеждат различна от българската политика. Пример за това е Италия, която беше използвана по време на политическия дебат в България като държавата, в която акцизът за нагреваемите е цели 50% от стойността на цигарения. Същото облагане важеше и за течностите за електронни цигари, които в България не се облагат. 

За разлика от ситуацията у нас, през януари тази година италианското правителство намали наполовина акциза върху нагретия тютюн (от 50 на 25% от стойността на цигарите), а при електронните цигари спадът е още по-драстичен (от 50% на 10% за тези с течности с никотин и на 5% за тези, които не съдържат никотин). 

Вицепремиерът Матео Салвини се похвали с постигнатия резултат: "От думи към дела. Получихме важен резултат от гласуването във финансовата комисия. Когато хиляди работни места трябва да бъдат спасени и когато има компании и търговци, защитаващи здравето на гражданите, "Лигата" и лично аз сме на линия за подкрепа." 

Депутатът Паоло Савиане от парламентарното мнозинство на Северна лига допълва: "Намалихме данъчната тежест върху тези продукти, които са по-малко вредни за здравето и така нашата здравна система също ще има полза от това. По-ниска заболеваемост в следствие на употребата на цигари на практика намаля пациентите, които имат нужда от здравни услуги." 

Дори опозицията в лицето на депутата Франческо Колучи определя решението на правителството като "инструмент за намаляване на вредата в сравнение с тази от традиционните цигари". 

Решенията на италианското правителство бяха предхождани от сериозно изследване, извършено от екип италиански учени, специалисти в сферата на общественото здраве. В публикацията си наречена "Излагане на дим, генериран от новите електронни устройства (IQOS и е-цигари) и традиционните цигари, поведение на субмикронните частици в човешката дихателна система“, учените заключват, че: „Можем да намалим с 50% броя на пушачите и като следствие от това - случаите на заболявания, свързани с тютюна, като насочим пушачите към продукти с намален риск от рода на електронни цигари, снус и други бездимни изделия". 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Жак Сантер: Избраха ме за председател на ЕК без да съм се кандидатирал