IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застаряващото население на Европа ще ограничи действията на ЕЦБ

Намаляващият брой работещи, новите технологии и глобализацията подтискат ръста на заплатите, инфлацията и в крайна сметка - и лихвите на централната банка

17:35 | 26.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бързозастаряващото население на Европа ще ограничи политиките на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това е записано в анализ на централната банка на еврозоната, цитиран от Ройтерс.

Очакванията на Банката са, че увеличаването на дела на хората, които не работят, ще ограничат икономическия ръст и инвестициите. Това ще наложи на правителствата да насърчават късното пенсиониране и иновациите.

За ЕЦБ това означава натиск върху лихвите, което потенциално ще ограничи способността за коригиране на монетарната политика.

С рекордно ниските нива на лихвите, поддържани от централната банка, правителствата от общността намериха редица нетрадиционни методи за стимулиране на растежа и инфлацията, но от друга страна застаряването на населението, развитието на технологиите и глобализацията естествено ограничават ръста на заплатите, инфлацията и в крайна сметка - и лихвените проценти на централната банка.

"При базовия сценарий реалните краткосрочни лихвени проценти в еврозоната ще останат на отрицателно ниво до 2019 година и близо до нулата в периода 2020 - 2025 година, тоест близо до средните нива между 2007 година и 2015 година", пише още в доклада.

Взимайки за основа разработките на Европейската комисия по темата, от ЕЦБ посочват, че при бързозастаряващото население ръстът на инвестициите и на брутния вътрешен продукт ще бъдат под 1% годишно.

Ройтерс припомня, че прогнозата на ЕК сочи бавно увеличаване на населението на общността през следващите 50 години, но и бързо намаляване на трудоспособното население, тъй като продължителността на живота се удължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
За някои неща винаги водещ си остава човешкия ресурс.Независимо дали във времена на растеж или упадък, мир или война, богатство или мизерия най-добрия актив, от когото зависи бъдещото развитие и това дали ще си сред първите по възстановяване си остава количеството на населението.Понеже ЕС иска да запази водещата си роля и за в бъдеще, за нищо на света няма да се откаже от мигрантите и от това да прилапа каквото може от населението на Близкия Изток и Африка с очакването то да живее и работи в нейната икономика и по нейните правила.А това че същото е в интерес и на световната глобализация никак не е случайно. Целта е целият човешки ресурс да се събере на няколко места, където да се впрегне да работи и да допринася максималното за световния брутен продукт за да има ресурси и за опити за колонизация и на други планети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още