IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затворническата дилема на Украйна

Сключването на икономическо споразумение между Украйна и ЕС зависи от развръзката на въпроса с политическия затворник Юлия Тимошенко

09:30 | 03.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко беше арестувана и осъдена през 2011 за злоупотреба с власт.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко беше арестувана и осъдена през 2011 за злоупотреба с власт. Снимка: Ройтерс 

 

Най-важното решение на Европейския съюз тази есен ще бъде дали да подпише договор за сътрудничество с Украйна на конференцията на ЕС във Вилнюс на 28-и и 29-и октомври. Постигането на споразумение ще зависи от това дали украинският президент Виктор Янукович ще помилва политическия затворник и бивш премиер Юлия Тимошенко, пише Project Syndicate.

Договорът ше премахне почти всички мита за украинските стоки на единния европейски пазар и ще създаде много нови възможности за украинската икономика, като по този начин БВП на източната държава ще се увеличи с 12% в дългосрочен план. Също така в споразумението е заложен проект за политически, икономически и съдебни реформи. Въпреки че Украйна все още е далеч от членство в ЕС, договорът ще я доближи една крача по-близо до присъединяване.

Другата алтернатива пред бившата съветска република е членство в Евразийската икономическа общност, доминирана от Русия. При влизане в митническия съюз, Украйна ще трябва да удвои акцизите на всички стоки от ЕС, докато свободната търговия с останалите страни в съюза не е гарантирана.

При тези обстоятелства не е изненадващо, че Янукович многократно е изразявал предпочитанията си към договора за сътрудничество. Освен това политическото му бъдеще зависи от развоя на събитията, като според проучвания, ако сделката с ЕС не бъде подписана, той ще загуби президентските избори през март 2015 г. 40% от твърдия му електорат подкрепя Митническия съюз срещу 60%, които искат обвързване с Европейския съюз. При подобно ясно очертано разделение, Янукович ще има нужда и от подкрепата на блуждаещия вот на предстоящите избори.

Настоящият президент трябва освен с избирателите да се съобразява и с могъщата украинска олигархия, която също е ориентирана към Европа, но страда от търговските ограничения за страната. Също така, на европейските пазари се гледа не само като на по-големи, но и като на по-сигурни.

Но изискването на ЕС за оправдаване на Тимошенко може да се окаже препъникамък по пътя към споразумението. Тя беше арестувана през август 2011 и след показно дело беше осъдена на 7 години затвор заради „злоупотреба с власт“ във връзка със сделка за природен газ с Русия. Назначена от ЕС комисия за посредничество излезе с предложение Тимошенко да бъде помилвана, за да и бъде позволено да се лекува в Германия. Бившият министър председател е приел предложението, но президентът не е. Янукович е съгласен парламентът да гласува закон, позволяващ на Тимошенко да пътува до Германия, но ако се върне в Украйна, присъдата ѝ да бъде продължена.

От ЕС определят тези условия като недопустими, тъй като са в разрез с основните правни и демократични ценности, заложени в доктрината на Европейския съюз. 

Времето не е на страната на Янукович. Съветът на Европейския съюз ще вземе окончателно решение до 18 ноември, а ако Янукович не обяви амнистия за Тимошенко, ЕС е склонен да изчака избирането на украински президент, който да споделя европейските ценности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още