IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеехофер готви оставка като вътрешен министър и лидер на баварските консерватори

Ако това стане, ще има предпоставка за стабилизиране на коалицията със социалдемократите

11:14 | 12.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хорст Зеехофер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хорст Зеехофер. Снимка: Ройтерс

Германският министър на вътрешните работи и лидер на баварските консерватори Хорст Зеехофер има намерение да подаде оставка както от министерския пост, така и от този начело на Християнсоциалния съюз (ХСС). Това съобщават източници на Ройтерс.

При Зеехофер, който – макар участието си в управлението, е изявен критик на либералните политики на канцлера Ангела Меркел, партията му отбеляза най-лошите си изборни резултати от 1950 г. насам по време на местния вот в Бавария миналия месец.

Лошите резултати на ХСС в Бавария и тези на християндемократите в провинция Хесен принудиха канцлера да обяви оттеглянето си от поста на партиен лидер, както и от политиката след края на мандата си през 2021 г.

Според източници от ХСС Зеехофер има намерение също така да подаде оставка като външен министър преди 2021 г., което би могло да заздрави коалицията между консерваторите и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Управлението в Берлин между консервативния блок на ХДС и ХСС от една страна и ГСДП от друга премина през множество препятствия и продължава да е нестабилно заради противоположните позиции на партиите в коалицията.

Зеехофер на два пъти доведе правителството до ръба на разпада, като по-рано това лято заплаши едностранно да забрани влизането на мигранти в Германия през Австрия.

Но неговият опит да затвърди позицията си спрямо мигрантите, за да неутрализира влиянието на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АГ), не пожъна успех на изборите в Бавария и партията му загуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Част от гласовете на ХСС се прехвърлиха към АГ и Зелените, като партията трябваше да сподели властта с протестната партия на Свободните избиратели.

По-рано миналата седмица Зеехофер отхвърли съобщения в медиите, че готви оставка. Ако обаче това все пак се случи, ХСС ще трябва да избере нов лидер на извънреден конгрес през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още