IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеехофер следва примера на Меркел и се оттегля от председателския пост на партията си

Германският вътрешен министър ще направи това на 19 януари догодина

16:40 | 16.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер възнамерява да се оттегли от председателския пост на Християнсоциалния съюз (ХСС) на 19 януари догодина, в деня, когато ще се състои извънреден конгрес за избор на нов лидер на партията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"На тази дата ще освободя поста си на партиен лидер", заяви днес в писмено изявление Зеехофер и добави: "2019-та ще е година на обновление на ХСС".

Шестдесет и девет годишният политически ветеран и предан съюзник на канцлера Ангела Меркел не коментира бъдещето си като министър на вътрешните работи. В неделя Зеехофер съобщи, че иска да се откаже и от поста си в правителството, но не уточни кога може да стане това, казаха източници на ДПА.

Разпространено е мнението, че публичният спор тази година на Зеехофер с Меркел по въпроса за мигрантите и граничната сигурност според мнозина е довел до сериозен спад в популярността на трите управляващи партии: неговата ХСС, Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още