Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Зеленият напън на европейските петролни и газови компании

Европейските енергийни гиганти се ангажираха да свият количествата на въглеродните емисии от своята дейност, но това няма да стане без компенсации

Зеленият напън на европейските петролни и газови компании

Снимка: EPA/CARINA JOHANSEN NORWAY OUT

Най-големите европейски петролни и газови компании, които представляват приблизително 7% от глобалното потребление на суров петрол, се ангажираха с цели за намаляване на емисиите на парникови газове, които варират по отношение на обхвата, сроковете и детайлите, пише Ройтерс. Тези разминавания затрудняват инвеститорите да сравнят евентуалното въздействие върху борбата с изменението на климата и петролните пазари.

Британският енергиен гигант BP реши да свие количеството на емисиите от собствените си барели, от излизането на петрола от кладенците до изгарянето на горивото в автомобилите. Тези емисии възлизат на около 415 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид годишно.

От BP казват, че ще намалят тези количества, приблизително същото количество като годишните емисии на Великобритания, до нула до 2050 г.

Целта за нулеви емисии не обхваща обаче суровия петрол и рафинираните продукти, с които BP търгува, а такива, които първоначално са изведени от земята от други производители, количество, което събрано излиза много повече от производството на BP. Компанията посочва, че има за цел да намали наполовина плътността на въглерода в цялата енергия, която търгува до 2050 г.

Холандско-британската Royal Dutch Shell, също се ангажира да намали наполовина въглеродния интензитет на продуктите, които търгува, до 2050 г. Базираната на интензитета цел позволява абсолютните емисии да нарастват, ако продаваните обеми се увеличат.

Equinor също реши да предприеме мерки за намаляване на интензивността на енергийните продукти, които произвежда и продава, до 2050 г., но методологията на компанията се основава на нейното производство на петрол и газ, а не на всяка капка гориво, което продава.

Обратно, италианската Eni пое ангажимент да намали абсолютните си емисии от всички продукти, които продава, с 80%, и заяви, че нейната продукция ще започне да се свива от 2025 г.

Всички тези цели зависят поне отчасти от компенсациите, чиято наличност е ограничена и от технологиите за улавяне и съхранение на въглерод.

Все пак климатичните амбиции на европейските петролни и газови производители са много по-смели от тези на американските им колеги ExxonMobil, Chevron и ConocoPhillips.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
zelka007 до: michaelis23
преди 6 месеца
о умний златоустий , да се слави вечно проницателността извираща от великолепната Ви Глава . значи , материалът е за плановете за намаляване на въглеродните емисии . в него се споменава , какво смятат да правят някои от най-големите компании на импа , с чийто акции се разпорежда и дивидентства , или блажи по народно му . понеже от '90 на миналият век се знае накъде отиват нещата , по белият свят търсят работещи решения на проблемът . линкът , дето съм споделил с hahoto , е точно по темата от материалът , т.е. как улавят и депонират въглероден диоксид от така нареченият "обхват 1" . или , това е отделяният СО2 при добиването и обработката на метан в случаят . такъв газ , СО2 се отделя и при добиването и обработката на нефт . целта на тези компании е да направят технологично възможно и ефективно точно това . после ще започнат да улавят и депонират СО2 , отделян при употребата на метан и петрол , или по народно му , като гориш дизел в колата си , ще плащаш такса на петролните компании да улавят и депонират отделеният СО2 ... :)))

материалът НЕ Е за това кой какви подземни богатства притежава и разработва . съответно каква тежест имат в икономиката на държавата . ценя вашата информираност , винаги с интерес следя развитието на мислълта Ви и представянето й на обществеността от скромният ни форум ...
2
 
2
 
4
michaelis23 до: zelka007
преди 6 месеца
Зелений Малоумний ама поне пускай правилните линкове ве да го *** нали ми даваш некви линкове от Норвегия яяя виж Метрополията ко пише за там кат Рашастан бензиностанция само, че без ракети .... :))

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/no.html

The government manages the country’s petroleum resources through extensive regulation. The petroleum sector provides about 9% of ***, 12% of GDP, 13% of the state’s revenue, and 37% of exports, according to official national estimates. Norway is one of the world's leading petroleum exporters, although oil production is close to 50% below its peak in 2000. Gas production, conversely, has more than doubled since 2000. Although oil production is historically low, it rose in 2016 for the third consecutive year due to the higher production of existing oil fields and to new fields coming on stream.
3
 
0
 
3
zelka007 до: Hahoto
преди 6 месеца
виж един проект за компенсация ... да си имаш на представа за какво иде реч , на какво ниво мислят и работят хората . не мрънкат , че не може и няма как да стане ... мислят и го правят от 1996 ... :))) ...

https://www.norskpetroleum.no/en/environment-and-technology/carbon-capture-and-storage/
1
 
7
 
2
преди 6 месеца
Зеленият напън ще доведе до нищо повече от мощно кафяво-черно ос.иране! Климатичните амбиции вкрючват само една дума умножена по безкрайност - компенсации,компенсации,компенсации.... Другото от зеленого лукавого!
3
 
6
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
не е лошо, технологиите трябва да се подобряват. но всичко да става в разумни граници и да спрат да харчат пари по симпозиуми и конференции.

Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia