Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Зелените обръщат гръб на Фон дер Лайен заради „неамбициозните“ ѝ цели за климата

Германският кандидат за наследник на Жан-Клод Юнкер търси подкрепата на „Обновена Европа“ и ПЕС, предлагайки промени в законодателството на ЕС

Зелените обръщат гръб на Фон дер Лайен заради „неамбициозните“ ѝ цели за климата

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Одобреният от Европейския съвет кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен сподели, че Европа трябва да се превърне в първия въглеродно неутрален континент, след като в сряда тя потърси подкрепата на депутатите относно номинацията си за ръководния пост на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС), съобщава Euractiv.

Фон дер Лайен заяви, че подкрепя повишаването на целите за климата, таксуването на авиационните компании и морския транспорт съобразно количествата вредни газове, които отделят, както и въвеждането на глобален въглероден данък, за да направи Европа първият континент, постигнал климатичен неутралитет. 

Още по темата

„Часовникът тиктака“, заяви германският политик, които все още заема поста на министър на отбраната в своята страна. В момента Фон дер Лайен търси подкрепата на три от политическите групи в Европейския парламент, което ще ѝ помогне да бъде избрана за председател на ЕК.

„Искам ние, като Европейски съюз, да бъдем първият континент, който постига неутралитет по отношение на климата“, заяви Фон дер Лайен пред либералния блок „Обновена Европа“ (новото име на АЛДЕ – бел.ред.).

За Зелените тя посочи, че ще въведе закон, който да повиши целите на ЕС за 2030 г. за намаляване на количествата емисии на въглероден диоксид с 40% спрямо нивата от 1990 г.

„Убедена съм, че можем да постигнем повече, да бъдем по-амбициозни. Знам, че имате цели, които искате да реализирате, но като се вгледате във фактите и цифрите, смятам, че можем да постигнем 50% намаляване на нивата до 2030 г.“, подчерта Фон дер Лайен по адрес на Зелените.

Тя подчерта в Twitter, че подкрепя плана за нулеви емисии до 2050 г., отнасящ се за страните на ЕС.

Блокът ще трябва да обсъди възможността за въвеждане на глобален данък върху въглерода, коментира още тя. Според нея това е нещо, което трябва да бъде прието.

Европейската система за търговия с емисии, където цените на квотите продължават да растат, работи добре, но трябва да се включат към нея както корабоплаването, така и въздушния транспорт, за да бъде по-ефективна.

Според Фон дер Лайен ядрената енергия е „чиста“, но „опасна“, потвърждавайки мнението на своя германски съюзник, канцлерът Ангела Меркел.

Необходимо е създаването на „съвет на учени“, който да наблюдава изпълнението на целите на европейските страни по отношение на съкращаването на емисиите, добави още кандидатът за председател на ЕК.

По нейните думи Европейската инвестиционна банка трябва да се превърне в „Европейска банка за климата“.

Увеличаването на целите на ЕС до 2030 г., свързани с Парижкото споразумение за климата от 2015 г., е силно подкрепяно от комисаря по климата Мигел Ариас Канете, чийто мандат изтича есента, както и от Европейския парламент.

От друга страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви по-рано този месец, че ЕС трябва да се съсредоточи върху постигането на вече договорените цели вместо да въвежда нови такива.

Зелена съпротива

Фон дер Лайен ще срещне съпротивата на Зелените, чиято подкрепа зависеше от климатичните мерки, които ще подкрепи кандидатът за председател на ЕК.

Групата на Зелените заяви, че ще гласува против избирането на Фон дер Лайен за председател, подчертавайки, че ѝ липсват конкретни предложения относно европейската политика в областта на климата и върховенството на закона.

Германката ще трябва да се справи и със скептично настроената Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) и на „Обновена Европа“, които са гневни, след като техните кандидати не можаха да получат нито една ръководна позиция в ЕС.

По време на изслушването пред „Обновена Европа“ Фон дер Лайен предложи използването на европейските фондове за енергийния преход, за да се облекчи тежестта върху работниците и нациите, засегнати най-силно от прехода към по-чиста енергия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новата ЕК няма да позволи на Полша и Унгария да нарушават демократичните устои