IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените: Разчитаме на Мария Габриел да даде тласък на иновациите в ЕС

Евродепутатът Джина Доудинг обяснява защо Европа се нуждае от повече амбиции в областта на климата, научните изследвания и иновациите

21:00 | 02.10.19 г. 4
<p>
	Мария Габриел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мария Габриел. Снимка: Ройтерс

Джина Доудинг, евродепутат от партията на Зелените, обяснява пред Euractiv защо нейната формация е обнадеждена след изслушването в Европейския парламент (ЕП) на назначената за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“ Мария Габриел и защо Европа се нуждае от амбициозен ангажимент в тези области.

В понеделник (30 септември) започнаха изслушванията на ЕП на кандидатите за членове на Европейската комисия (ЕК). Един от първите, които се сблъскаха с трудните въпроси на представителите на Европарламента, включително и моите, беше Мария Габриел, кандидатът за член на Комисията с ресор „Иновации и младеж“, пише Доудинг.

Някои от отговорите ѝ бяха обнадеждаващи, докато за други можеше да се желае повече. Ясното е, че се нуждаем от амбициозна програма на Европейския съюз (ЕС) за научни изследвания през следващите години, за да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскваме в момента. Разчитаме на Габриел да направи точно това.

Промените в климата, влошаването на състоянието на околната среда и нарастващата антимикробна резистентност изискват амбициозен ангажимент за научни изследвания и иновации. 

Ето защо ние, Зелените, приветстваме ангажимента на г-жа Габриел за таргет от 35% за разходи за климатичните промени в рамките на следващата изследователска програма на ЕС „Хоризонт Европа“. Това е минимумът, който трябва да бъде изразходван, ако искаме да решим реално климатичната криза, подчертава Доудинг.

Ние, Зелените, също приветствахме обещанието на г-жа Габриел за енергична защита на един амбициозен бюджет за „Хоризонт Европа“. По време на изслушването ние бяха окуражени от описанието, което кандидатът за член на Комисията даде за себе си, а именно „упорит и категоричен съюзник в преговорите за бюджета“, както и от нейния ангажимент да осигури увеличение за бюджета на програмата от 100 на 120 млрд. евро, както е предложено от ЕП.

За да може Европа да остане глобален лидер, удвояването на броя на изследванията е напълно необходимо. Ние също трябва да задълбочим сътрудничеството си с останалия свят. Само откритостта и приобщаването могат да водят към успеха, категорична е Доудинг.

Г-жа Габриел се ангажира да насърчи международното сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и иновациите, като определи това като „важен елемент за засилване ролята на ЕС като глобален играч“. Мога само да се съглася с нея.

Докато демагозите по света търсят затваряне на границите и изолация, Европа трябва да извърви друг път. Единствената ни надежда да се справим с глобалните предизвикателства е чрез глобалното сътрудничество.

Ако искаме да постигнем целите за устойчиво развитие (на ООН) и да изпълним ангажиментите на ЕС съгласно „Програма 2030 г.“, трябва да действаме съвместно с останалите.

Това трябва да включва сътрудничество с Африка - преминаване от „донорски подход“ към партньорство, основаващо се на признаване на научните постижения в Африка и потенциала за иновации.

Настоящ пример за такова сътрудничество е партньорството за клинични изпитания в Европа и развиващите се страни, което ръководи усилията на ЕС и Африка в областта на здравеопазването. Неговият приемник, предложеното Глобално партньорство за здравеопазване между ЕС и Африка, следва да продължи тези усилия.

Заболяванията, свързани с бедността, като ХИВ и СПИН, туберкулоза и малария, са пренебрегвани твърде дълго. Те засягат над един милиард души по света, но все още не са направени достатъчно разработки на нови и подобрени методи за превенция, както и диагностициране и лечение на тези заболявания.

Държавите от ЕС обещаха да прекратят тези епидемии до 2030 г. като част от програмата на ООН за устойчивото развитие. В момента дори не сме близо до постигането на това. ЕС трябва да поеме ангажимент за увеличаване на инвестициите и по-добро международно сътрудничество в областта на глобалните здравни изследвания и иновации. Това е единственият път към бъдещето.

Публично избраните длъжностни лица трябва да имат думата за оползотворяването на финансирането на ЕС за научни изследвания. Очакваме да работим в тясно сътрудничество с г-жа Габриел в това отношение, намерение, което тя споделя, както бе посочено по време на изслушването от миналия понеделник.

Имаме остра нужда от амбициозна програма на ЕС за научни изследвания, за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени.

Индустриалната конкурентоспособност и устойчивото развитие могат да вървят ръка за ръка, но трябва да е ясно, че „Хоризонт Европа“ и изследователската политика на ЕС трябва да бъдат насочени към справяне с обществените предизвикателства. От разработване на зелени технологии и насърчаване на разработване на устойчива храна и земеделие до осигуряване на качествено и достъпно здравеопазване за всички.

Ние, Зелените, с нетърпение очакваме да работим с г-жа Габриел за постигането на това и разчитаме на нея да участва в амбициозната програма за научни изследвания на ЕС, казва Джина Доудинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
До нафтения варел: Тъпо. Отново много тъпо. С аромат на повръщано.Не ми се спори със случайници. На светлинни години си далече с предположенията си за мене.Ужасно е да живееш в среда, в която *** се чувстват надосегаеми, ненастигаеми, ненастищаеми, ненаучаеми и НЕМАХВАЕМИ!. Тъжно е да виждаш, как народът все повече не е НАРОД.Такава проста система, като българската, нема никъде по света! *** до простака, мила моя майно ле, от Борисов, до последния държавен *** и служител! От 29 години насам и особено при ГЕРБ назначенията на калинките се основават на принципа на отрицателната селекция и резултатите не закъсняха - последни сме по всичко.Всичко ще си дойде на мястото, но по трудния начин. Пунта Мара, лоената топка лъсна отвсякъде, дори в очите на тези, които целува и гняви в Брюксел. Хора, четете предстоящия до дни доклад на ЕК за съдебната ни система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
*** - социални ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Серафима, като пускаш лaйнoмeта, гледай поне едно да попадне в целта. Първо, под прага на бедността живеят по-малко от 25% и значителна част от тях са просто социални ***. Второ, искаш да нямаме наука, защото у нас имало бедни? На г-жа Гълъбова не се сърдя, явно е казала всичко това в състояние на афект и съм сигурен, че е имала основание за гнева си. Средствата не стигат за всички. Ама ти се държиш като политическа... айде да не казвам. Когато вие управлявахте държавата, мизерията и корупцията бяха още по-големи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
serafima
преди 4 години
Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия "Св. Иван Рилски":Габриел, явно не знаеш, да ти кажа:12 млн. евро за суперкомпютър. Какви суперкомпютри, какви 5 лева. Явно не знаеш, да ти кажа - у нас 25% от хората живеят под прага на бедност. У нас умират деца, защото няма пари за ЛЕЧЕНИЕ, у нас събираме капачки за кувьози, у нас висши чиновници имат частни асансьори и тераси за милиони, у нас хора умират, защото не дочакват трансплантация и т.н. И т.н. Не се лендзи от телевизора с многохилядната си заплата в евро, ами ела тук и *** в Северозапада или....или си вземай суперкомпютъра и отивай на Марс. А нас ни остави да оцеляваме, затънали в МИЗЕРИЯ и КОРУПЦИЯ. Крадците и убийци от ГЕРБ начело с най-големия *** на всички време бойко методиев борисов не ги интересува смъртността, интересува ги кражбите на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още