IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените в Германия започват коалиционни преговори със социалдемократите

Диалогът трябва да започне още през уикенда, стана ясно от думите на Аналена Бербок

18:40 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Аналена Бербок и&nbsp;Роберт Хабек пристигат на парламентарна среща в Бундестага. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Аналена Бербок и Роберт Хабек пристигат на парламентарна среща в Бундестага. Снимка: Bloomberg LP

Съпредседателят на "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок каза в сряда, че партията ѝ ще започне коалиционни преговори с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) този уикенд, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Снощи Зелените и Свободните демократи започнаха преговори помежду си, за да решат какъв подход да възприемат към бъдещите обсъждания за съставяне на управляваща коалиция след парламентарните избори в Германия в неделя, спечелени от социалдемократите.

Партията на свободните демократи обяви, че ще разговаря поотделно през уикенда както с консервативния блок, включващ Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), така и със социалдемократите - с ХДС/ХСС в събота, а с ГСДП в неделя.

Партията на свободните демократи предпочита коалиция с консерваторите, докато политиките на Зелените повече се доближават до тези на ГСДП, отбелязва ДПА.

Бербок каза, че Зелените ще преговарят със Свободните демократи отново в петък, а после ще разговарят само със социалдемократите в неделя. По думите ѝ следващата седмица се планира среща с консерваторите.

"Ние поддържаме контакт с (консервативния) съюз", заяви тя, но подчерта, че според нея изборите са дали мандат за обновление и ново правителство.

Бербок каза, че е правилно Зелените да преговарят със социалдемократите, тъй като те са победители в гласуването.

По-рано през деня високопоставени представители на Зелените и Свободните демократи сигнализираха, че постигат напредък в проучвателните преговори за ново правителство.

Беренбок, другият съпредседател на Зелените Роберт Хабек, както и председателят на Свободните демократи Кристиан Лиднер и генералният секретар на партията Фолкер Висиг публикуваха късно във вторник една и съща снимка, намеквайки за успешна среща.

„В трсене на ново правителство“, гласи текстът към нея, цитиран от Bloomberg. „Търсим допирни точки и мостове през разделението. И дори успяваме да намерим някои“, се казва още към снимката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още