IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелено лицемерие

Или как изведнъж газовата и ядрената енергетика се превърнаха в допустими

10:54 | 07.07.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Европейската Зелена сделка бе смалена. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/OLIVIER HOSLET</em></p>

Европейската Зелена сделка бе смалена. Снимка:  EPA/OLIVIER HOSLET

Досега прането на пари беше основен проблем на Европейския съюз (ЕС), а в бъдеще такъв ще бъде т. нар. Greenwashing*. Ако търсите пример за измама с етикетите, можете да я намерите тук: Вчера избраният от всички нас Парламент на ЕС гласува, че ядрената и газовата енергетика са зелени технологии, макар и от ниска категория. 

Решенията, които оставят след себе си облъчени отпадъци (ядрените отпадъци) или емисии на метан, сега изведнъж получават екомаркировка, за да накарат инвеститорите да харчат пари за такива уж благоприятни за климата неща. От 2023 г. нататък тези правила за „таксономия" ще се прилагат за финансовите инвеститори. Всъщност това е все едно внезапно да обявиш великденския заек от супермаркета за обект на изкуството на Джеф Кунс. 

Така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спечели съмнителна победа. Тя удовлетворява нейния главен поддръжник Еманюел Макрон от ядрената Франция, която иска да придобие 100% от енергийната компания EdF след големите загуби и многото технически ядрени проблеми. Но екологичните сдружения, експертите, а също и много политици са категорично против тази политика на „моята прекрасна лейди": „Толкова е зелено, когато цъфтят цветята на Брюксел“, е мнението на Расмус Андресен, говорител на германските Зелени в Европейския парламент.

И така - газовото и ядреното лоби спечели, а климатът загуби.

Австрия и Люксембург обявяват съдебни дела по решението, но те ще постигнат малко или нищо. Германското правителство не желае да предприеме действия срещу решението на ЕС, но твърди, че ядрената енергия не е устойчива.  И така – от вчера съществува голяма опасност европейската Green Deal да се превърне в Greenwasher Deal.

* greenwashing - заблуждаващи твърдения за екологосъобразност

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Песен на върлия еколог: https://***.youtube.com/watch?v=nMKNegE0qJY :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
Иване, това което не разбираш е, че зелената мафия вкара схема, за да и се случат нещата. Първо се орева орталъка, че едва ли не иде топлинен Армагедон. От 30 години все само 10 ни остават да спасим планетата. После стана ясно, че само с повишение на температурите не минава номера и се замени с "климатични промени от АНТРОПОГЕНЕН ХАРАКТЕР". Демек хората затоплят планетата. Оформи се стройна религия от зелени НПО-та, които като свещеници поклащат пръст и плашат с Апокалипсиса, ако не си намалиш въглеродния отпечатък. Развъртя се цяла индустрия, в която са наляха много, много пари и се раздаваха на учени, организации и т.н. Лобисти обработваха депутати по парламенти по света и у нас. Работата доби цинични размери. Много хора повярваха, по лабилните, като малката Грета закрещяха истерично под бурните аплодисменти на зелените гурута. Днес зеленото е на мода, но и тя ще отмине, защото има проблем във фундамента - непостоянна енергия. Ще дойдат ММР и други. ВЕИ ще остане съпътстваща и ще се свие, за разлика от човешката глупост и алчност, които са безкрайни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 1 година
Инсталират стари технологии соларни панели, вече ефективността не е 23% а 34%..с една трета е по висока. После вече има инсталирани предостатъчно, те не се използват, достатъчно е това да се оправи. Дори в България имаме много соларни мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
vw up , един комшия успя да се дореди и си купи , не от БГ - внесе го , почти не върти извънградско , пробегът го дават 150км , ама върти с включен климатик малко по-малко , вечер го включва в гаража на стандартна домашна зарядна , на сутринта е готово - за 3лв (три лева) за 100 и кусур километра градско ... за протоколът само , има porsche cayenne купено ново ... подвижно е за от светофар до светофар , паркира безплатно засега , нема да се върти с него тука ще влезне ли няма да влезне , па така да застане да не му одраскат cayenne-то ... :))) ... че там кинтите са един път по поршетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 1 година
И каква е според тебе разликата, дали ще си купя фотоволтаиците и инвертора от Китай веднъж на 25 години и да знам ТОЧНО колко ще ми струва произведената енергия от тях, поне когато пече слънце за този период или да разчитам на енергия внесена от ... на практика не знам откъде за следващите 25 години, на не знам каква цена дори за следващите 25 дни, като дори не съм сигурен дали въобще ще я има, за справка цените и наличността на газа. От днешна гледна точка, колкото и абсурдно да звучи, непостоянната възобновяема енергия е по-сигурна, от вносните горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 1 година
Нещо жестоко си се объркал! Къде видя да ти говоря за климат? Не видя ли даже, че се подигравам на пембените сделки?Да не мислиш че съм си сложил фотоволтаици на покрива, защото много съм се загрижил за екологията? Ако беше така щях да сляза от дизеловия SUV. Както аз така и останалите ще слезем от тях, когато електрическите SUV станат по-изгодни, но нито ден по-рано. Както виждаш ти говоря за пазарни принципи и никаква екология. А дали ще ми е изгодно, зависи от три неща от годишния пробег, който е константа, но другите две неща не са. Второто е цената на горивата, а третото цената на самия автомобил, когато тръгна да го сменям. При повече километри за някой още сега си заслужава да минат на ток, но аз въртя малко километри и не си заслужава. Но така или иначе е въпрос на време цените да се изравнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
vaallko
преди 1 година
https://***.investor.bg/drugi/338/a/mae-se-pritesniava-ot-zavisimostta-na-solarnata-industriia-ot-kitai-355714/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivane
преди 1 година
Всъщност става точно обратното. Зелената сделка засега имаше от съмнителен до никакъв успех за бързо изграждане на възобновяеми източници. Но не Европейския парламент а другарят Путин направи най-много за бързото приемане на ВЕИ.Ако допреди няколко години фотоволтаиците бяха свързани със скъпа енергия в България, то само за последните няколко месеца вече са получени заявки за 21 гигавата мощности от ВЕИ, предимно за фотоволтаици за собствено ползване и отдаване на излишъка в мрежата. Просто предприятията, организациите и частните лица не желаят да плащат скъпия ток от изкопаемите горива, а предпочитат да си го произведат сами.Когато веднъж тези мощности бъдат изградени, а това е мощността на 10 атомни централи като АЕЦ Козлодуй, всеки път когато пекне слънце ще има излишък от електрическа енергия и цената и ще пада. Като се скрие слънцето от цената ще скача в небесата. Това пък ще доведе до вълна от инсталиране на батерии и с въглищните централи е свършено по напълно пазарен принцип без нужда от зелени пембяни или каквито и да е друг цвят сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
vaallko
преди 1 година
Старата Европа е изпаднала в много кризи, демографска, икономическа, морална и други подобни. Така че както съм казвал и преди икономическия, производствен и финансов център се мести на изток. Оня ден слушах едно изказване на учителя Теодоси Теодосиев, което още веднъж подкрепя виждането за преместването на центъра. Та човека каза, че на едно световно състезание по физика (или математика, не помня точно) проведено в Израел на първите места са се класирали познайте кои. Китайците разбира се - пет златни медала и нещо като златен медал за най - добър от най - добрите пак китаец. Второто място - Южна Корея, пак пет златни медала, но нямат индивидуално. Трето място - единствените, които казва той отсрамиха бялата раса - руснаците. Американския отбор не помня на кое място беше, но е бил съставен от натурализирани азиатци. Та правете си изводите. Населението на Европа е твърде разплуло се вече и живее на стари лаври в свой собствен свят, който май няма нищо общо с дейтвителността. Отгоре на всчико поради демографската криза допуска араби, които мразят зададния начин на живот и живеят на анклави и ще са нещо като бомба със закъснител или троянски кон на арабския свят в прочутааааааа Европа. Съжалявам за Европа, но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
ejko
преди 1 година
Зелената сделка ще изчезне заедно с ЕС... по трудния начин обществото ще разбере, че това са сладките приказки на алчната ВЕИ-мафия. Но ще е твърде късно - Европа тотално ще е загубила конкурентноспособността си, а европейците ще са в спиралата на обедняването.Ииии... Бойчо, напоследък все повече разочароваш, момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още