IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци протестират във Франция заради соларен проект

Предвижда се изграждане на соларна ферма на компанията Arkolia Energies върху частен терен, разположен в сърцето на три местности, които са част от Натура 2000

21:35 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около 30 членове на земеделски синдикат във Франция окупираха днес за един час офисите на компанията Arkolia Energies, предаде Франс прес. Те протестираха срещу проекта за фотоволтаична ферма от 400 хектара на варовиковото плато Ларзак в южната част на страната. Избраното място се намира в центъра на обект, който е в списъка на природното и културно наследство на ЮНЕСКО. 

"Вие окупирате селските ни земи, а ние ще се настаним в офисите на компанията ви. Целта на идването ни е да разговаряме с ръководството". Това каза говорителят на земеделския синдикат Никола Жиро при протеста в Мюдезон, близо до южния френски гард Монпелие.

Протестиращите развяха знамена на синдиката в конферентната зала на компанията и на паркинга.

Ръководството на Arkolia Energies заяви, че е шокирано от използваните методи, като подчерта, че е в ход е обществено обсъждане по темата. Една от вратите в сградата, където се помещава компанията, е била изрисувана, а гумите на колите на жандармерията са били спукани, установи журналист от Франс прес.

Общественото обсъждане по проекта SoLarzac започна на 16 април и ще продължи до 23 юли.

Проектът за фотоволтаичната ферма е на Arkolia Energies, която е специализирана във възобновяеми енергии.

Предвижда се фермата да бъде изградена върху частен терен, разположен в сърцето на три местности, които са част от Натура 2000 (екологична система от защитени зони в ЕС - бел. АФП). Този проект среща съпротивата на защитниците на околната среда.

На дневен ред са три възможни сценария, като най-мащабният от тях предвижда призводството на 320 мегавата електрическа енергия върху 400 хектара земя. Arkolia Energies прогнозира данъчни приходи за местните власти от 1,5 милиона до 3 милиона евро годишно и създаване на 30 до 190 работни места.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още