IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зигмар Габриел: Европейският съюз трябва да напусне зоната си на комфорт

Според германския външен министър е нужна реформа на ЕС, за да бъде взиман сериозно от глобалните сили

15:36 | 16.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз трябва да се реформира, ако иска да бъде взиман на сериозно от глобални сили като Съединените щати, Русия и Китай, предупреди германският министър на външните работи Зигмар Габриел, цитиран от Асошиейтед прес.

В статия, публикувана днес във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", Габриел подчертава, че европейците "са вярвали прекалено дълго, че (техният) начин на живот е най-добре защитен от американците".

Той визира културната, дипломатическата и военната доминация на Съединените щати в западния свят след Втората световна война, отбелязва АП.

Габриел призовава европейците да "напуснат своята зона на комфорт" и да отстояват ценностите си, ако е необходимо, и с военни средства, без да разчитат на американска подкрепа. Това би помогнало за справяне със засилващия се скептицизъм за Европейския съюз в резултат на възраждането на национализма на континента през последните години, смята външният министър на Германия - най-голямата икономика на континента.

"Натискът отвън може да бъде доста полезен", подчертава Габриел, имайки предвид предупрежденията на новото американско правителство, че европейските съюзници от НАТО трябва да отделят повече пари за отбрана, ако искат да разчитат на САЩ.

Статията в германския ежедневник е публикувана днес - деня, в който външните министри на страните от Г-20 се събират на двудневна среща в Бон, посочва Асошиейтед прес. Официално основна тема на разговорите ще бъдат т. нар. 17 цели за устойчиво развитие, които международната общност си е поставила до 2030 г.

В дневния ред ще бъде още идентифицирането и предотвратяването на кризи, както и помощта за Африка.

Официалното начало на форума днес следобед обаче бе предшествано от редица двустранни срещи. За мнозина външни министри от Г-20 това бе първа възможност да се видят с новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Той вече се срещна тази сутрин с ръководителите на външнополитическите ведомства на Саудитска Арабия, Великобритания, Оман и Обединените арабски емирства. За по-късно днес е предвидено Тилърсън да разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Германският външен министър се срещна с китайския си колега Ван И. Зигмар Габриел даде израз на желанието на Германия да подобри понякога напрегнатите си отношения с Китай и Русия. Берлин и Пекин възнамеряват да укрепят не само вече тесните си търговски връзки, но и да засилят своето сътрудничество в областта на образованието и гражданското общество, каза Габриел. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Всъщност най-добре би било за ЕС вместо да играе ролята на американски щит и военен буфер, просто да напусне НАТО и да остави САЩ сами да пазят заграбеното от следкризисния период (след 2007 г.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Зоната на комфорт трябва да я напуснат евробюрократите. С всяка година стават все по-малко симпатични на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още