Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Зимата намалява ограничените резерви от газ на Европа

Континентът започна отоплителния сезон с по-малко газ в газохранилищата от обичайното

Зимата намалява ограничените резерви от газ на Европа

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

В началото на декември в газохранилищата на страните от ЕС и Великобритания има едва 742 тераватчаса природен газ - толкова ниски резерви по това време на годината общността не е имала от 2013 година, пише Ройтерс, позововайки се на данни на Gas Infrastructure Europe.

Заради студеното време от началото на отоплителния сезон в Европа (1 октомври) резервите от газ са намалели с 97 тераватчаса, или 12%. Това е едно от най-скоростните намаления за последното десетилетие въпреки рекордните цени на суровината, за които се очакваше, че ще свият потреблението.

Още по темата

В момента газохранилищата са пълни само до 66% от капацитета им и опасенията са, че това количество газ ще стигне само до средата на януари, ако температурите през зимата са около средните в последните години. Но по-студена от нормалното вълна през есента в Северозападна Европа вече постави под натиск газохранилищата на континента.

В допълнение и скоростта на ветровете е под средната в последните два месеца, което ограничава производството на електроенергия от крайбрежните вятърни паркове, на които разчитат много държави в северните части на Европа. Така потреблението на газ се увеличи както за отопление на битовите и стопанските потребители, така и за производството на нужните количества електроенергия.

Но Европа започна новата газова година с по-ниски от обичайното резерви от природен газ. Причината е липсващата суровина - икономиката бързо започна да се възстановява след пандемията от коронавируса, а доставките на втечнен газ заобиколиха Стария континент на път към Азия, където цените са по-високи.

Заради недостига на суровина фючърсите за газ с доставка през януари достигнаха цена от 95 евро за мегаватчас спрямо 65 евро в края на октомври.

Същевременно Русия остави до последния момент полупразни газохранилищата, които управлява в Европа, а и не достави допълнителни количества природен газ макар и да заяви, че изпълнява стриктно ангажиментите си по договорите с общността.

По данни на "Газпром", публикувани преди дни, за първите 11 месеца на 2021 година компанията е доставила с под 7% повече газ в Европа спрямо 2020 година. Миналата година обаче премина под знака на ограниченията, свързани с коронавируса, и потреблението на газ беше свито.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин планира среща с германски бизнес мениджъри