IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златната инициатива ще попречи на поддържането на тавана на франка спрямо еврото

Би било катастрофално да се ограничат възможностите на централната банка за реакция при шокове, казва гурвеньорът на Швейцарската централна банка

12:59 | 06.11.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Материали на противниците на референдума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Материали на противниците на референдума. Снимка: Ройтерс

Швейцарската златна инициатива ще попречи на централната банка на страната да поддържа нивото на франка под установения му таван спрямо еврото, ако бъде одобрена на рефендума в края на ноември. Това заяви гуверньорът на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Йордан в интервю за Neue Zürcher Zeitung, цитиран от Wall Street Journal.

„Тази инициатива не е в интерес на Швейцария“, посочва той, добавяйки, че би било катастрофално да бъдат ограничени възможностите на централната банка да реагира на шокове и парична нестабилност. Йордан посочи още, че инициативата ще послужи като „покана за пазарите да спекулират срещу централната банка на страната“.

Освен това разпределението на печалбите към федералните правителства на кантоните в страната ще бъде засегнато, ако инициативата се окаже успешна, отбелязва Йордан. „Колкото по-голям е делът на златото от общите активи, толкова по-малки са приходите от лихви или дивиденти“, каза той.

През 2011 г. SNB постави таван на местната валута от 1,20 франка срещу 1 евро, за да подпомогне швейцарските износители, след като франкът поскъпна рязко по време на финансовата криза. 

По-рано през септември Йордан вече заяви, че поддържането на "тавана" на съотношението на швейцарската към единната европейска валута от 1,20 франка за едно евро е ключов инструмент в борбата със световните икономически рискове. 

На 30 ноевмри швейцарците ще трябва да одобрят или отхвърлят инициативата, според която 20% от активите на SNB ще трябва да са в злато. Същото така банката ще трябва да репатрира златните си резерви от чужбина и ще ѝ бъде забранено да продава златото си в бъдеще.

Организаторите на инициативата посочват, че поддържането на тавана на франка е напълнило счетоводния баланс на SNB с евро, което изпитва затруднения след кризата. Към момента почти половината от активите на стойност около 520 млрд. франка на SNB са в евро, докато по-малко от 8 на сто са в злато. 

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Наистина звучи много по-логично референдума да НЕ мине. Но пък според социолозите превеса бил леко в полза на отговора "ЗА". С наближаването на датата ще се изясни какво точно са замислили швейцарците. Както казах под предишната подобна статия очаквам подкрепата за метала да дойде от държавите, които го притежават, не от ония, които искат да го купят на възможно най-ниска цена (Китай, Индия), но не е ясно кога! Швейцарците биха могли да предизвикат фурор в тази насока, но дали искат и дали ще им разрешат? Още по-интересен ще е въпроса за новият бюджет на Обама, при новото съотношение на силите в Сената. При подкрепа за златото и долара едновременно, визията на Драги и новата ЕК, може да предоставят нови възможности за печалби в евро. Каквито вече успешно прогнозирахме при нива от 1.4 до 1.28 евро/$. Но, ако Президента се наложи в Сената, възхода на $ ще забуксува. Смятам да изчакам събитията. На вас, по-смелите и умните - успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
tonibg
преди 9 години
Аз определено бих желал да притежавам валута, за която знам, че е обезпечена със злато, а не такава от която може да се печати, когато и колкото си решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Освен това, какво толкова може да произведе няколко милионна държавичка като Швейцария, дето да експортира и по този начин да си навреди със силна валута? Тук говорим за реален експорт - за произведена там стока и продадена навън, не за съхраняване на капитали от международни фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Защо тогава Американците, които явно са експортно ориентирана икономика, при това добиваща петрол и газ, съзнателно натискат петрола надолу и качват долара? И не си ли правят американците харакири с тоя скъм долар напоследък? Или при тях е друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
"Не е случайно, че в сагашната валутна война повечето държави съзнателно се опитват да си отслабят валутата, а не обратното!""Отслабване на валутите си струва единствено при експортно ориентирани икономики! Русия реално всичко внася, освен енергийни ресурси."________Следвайки логиката ти на мисли излиза, че експорта на нефт и газ при рашките е много по-малък отколкото е импорта на круши, ябълки и прясно мляко и твърдиш, че икономиката им не е експортно ориентирана, въпреки стаблиния им резерв и низкия им дълг? Т.е. те едвам покриват разходите за импортните стоки и при тях поевтиняване на рублата няма да се отрази позитивно на разходите за добив на енергоресурси, да?От друга страна, твърдиш че повечето държави съзнателно се опитват да си отслабят валутата, като очевидно за теб повечето държави включват УСА, но изключват Русия правилно ли съм разбрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Последната точка от референдума ако съм я разбрал правилно наистина го обезсмисля. Златото е затова за да се залага и продава, когато ножът допре до кокала. На гърците им прибраха 111 т, на украинците първо им прибраха 40 -тях тона, на нас някога също ни прибраха 20-тях тона като залог. Може да се обзалагаме какъв ще е изходът. Аз залагам че няма да мине, въпреки че смятам златото за много важна част от активите на всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Отслабване на валутите си струва единствено при експортно ориентирани икономики! Русия реално всичко внася, освен енергийни ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
"Не е случайно, че в сагашната валутна война повечето държави съзнателно се опитват да си отслабят валутата, а не обратното!"____И Путин ли така прави? Или при него е друго? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 9 години
защо да държат ефтин франк с борд към еврото бе калмук? Нали на това сте фенове тука - пазарна икономика, невидимата ръка на пазара и алабала. Вързаха франка, по време на предната криза в европа, защото той беше най-добрия измерител колко пробито е еврото и че реално то е вързано за долара и движенията му спрямо него са строго контролирани, а не в резултат на някакви пазарни механизми. Разбирател, икономист, капиталст, драскач. Аз пък искам скъпа валута и да мога да си печатам колкото искам. Изобщо няма да ме притеснява безработицата, защото ще изнасям хартия с тоновете. Сверка - хамериканците това правят в момента.Трябва да си *** за да не виждаш, че основните валути са на контролиран курс спрямо зелената хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
защо тря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още