Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Злоупотреби за почти половин милиард евро в ЕС за 2019 г.

Публикуваният днес доклад свидетелства за голямото разнообразие от схеми за измами, разкрити при приключилите през 2019 г. разследвания

Злоупотреби за почти половин милиард евро в ЕС за 2019 г.

Снимка:  Sara Kurfeß on Unsplash

Със средства на обща стойност почти половин милиард евро е било злоупотребено или са били присвоени в рамките на ЕС през миналата година, става ясно от доклад на органа за борба с измамите OLAF. Брюкселската организация обозначава по-точно общата сума в годишния си доклад в четвъртък на 485 млн. евро. Това е със 114 милиона евро повече от злоупотребите през предходната година, предава DPA.

OLAF има за цел да разследва и открие измами, свързани с парите на ЕС. Разследващите разглеждат и работата в рамките на европейските органи.

В доклада се посочват основните нови или запазили се през 2019 г. тенденции:

•    тайни споразумения и манипулиране на обществени поръчки;

•    трансгранични схеми, чиито разкриване е по-трудно;

•    често цел са проекти в трети държави;

•    продължава да е цел финансирането за научни изследвания;

•    контрабанда и фалшифициране в сложни трансгранични мрежи.


Новият годишен доклад се фокусира върху злоупотреби с увреждания на околната среда и злоупотреби със средства за екологични проекти. Редовно се срещат и измами в системите за водоснабдяване и пречистване на водата.

Така например румънска компания без никакъв опит в тази област е получи сериозна сума пари. Подправените документи, наред с други неща, доказвали и сътрудничество с германска компания. Щетите в този казус се оценяват на шест милиона евро.

Публикуваният днес доклад свидетелства за голямото разнообразие на схеми за измами, разкрити при приключилите през 2019 г. разследвания на OLAF. Така например беше препоръчано връщането на 3,3 милиона евро, след като OLAF успешно разкри сложен опит за опорочаване на обществена поръчка и тръжна процедура за закупуването на плетачни машини, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие. Купувачи и доставчици са действали в съглашателство по четири различни проекта, финансирани от ЕС, с цел да продават и закупуват машини на завишени цени и да отклонят средства на ЕС, които след това да изперат.

Също през 2019 г. OLAF приключи разследване с препоръка за връщането на близо 1,5 милиона евро, предназначени за осигуряване на спешна помощ за цивилното население, засегнато от конфликта в Сирия, които вместо това са били присвоени от бивши служители на НПО чрез сложна схема за измами.

Разследванията на OLAF все по-често се съсредоточават върху измами, свързани с екологични проекти или проекти с въздействие върху околната среда. В рамките на т.нар. „Дизелгейт“ например OLAF разкри по какъв начин средства на ЕС, предназначени за научни изследвания, насочени към намаляване на емисиите от превозни средства, са използвани за разработването на двигател, на който е инсталирано нашумялото измервателно-коригиращо устройство, с което се заобикалят правилата на ЕС за емисиите.

През цялата 2019 г. чрез разследвания на OLAF се противодейства на търговията със застрашени видове и на незаконната сеч и вноса в ЕС на дървесина и дървен материал, понякога произхождащи от защитени гори. В рамките на тези разследвания бяха разкрити международни схеми за търговия с незаконен биодизел, измами, насочени срещу фондове за откриване на горски пожари, и няколко случая, съсредоточени върху управлението на водите и отпадъците. Един от случаите, приключени през 2019 г., е свързан с фалшифицирането на характеристики за екосъобразност с цел получаване на финансиране от ЕС.

През миналата година OLAF помогна на националните органи да конфискуват над 251,4 милиона контрабандни цигари. През 2019 г. OLAF приключи също така редица разследвания на подозрителни пратки с тютюн за наргиле, влезли в държава членка на ЕС. Свързаната със случая загуба на приходи се оценява на около 14 милиона евро, което прави контрабандата с тютюн за наргиле много доходоносен бизнес за трафикантите.

Ръководителят на органа Виле Итяла пояснява, че дейността на органа ще бъде силно повлияна от коронавируса тази година. По отношение на европейския план за възстановяване в размер на 750 милиарда евро за справяне с коронарната криза, той пояснява: "Задачата на OLAF да гарантира правилното изразходване на парите ще бъде по-важна от всякога”. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Олаф Шолц може да положи клетва като канцлер на Германия до средата на декември