IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значителен ръст гарантира седмичен плюс за EuroStoxx

Германският водещ индекс Dax финишира на косъм от рекордната си стойност

19:51 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-важните европейски фондови борси отбелязаха силен край на седмицата в петък.

Очевидно инвеститорите гледат на чашата си като на наполовина пълна, а не наполовина празна, коментира анализаторът Майкъл Хюсън от CMC Markets UK, цитиран от AFP.

Той има предвид някои смущения, като затегнатите европейски мерки за блокиране заради влошаването на пандемията и продължаващата блокада на Суецкия канал от товарен кораб.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи с ръст от 0,91%, като по-рано докосна седмичния връх. Минните компании отчетоха поскъпвания с над 4%, като поведоха ръстовете, а всички сектори и важни борси останаха на положителна територия.

EuroStoxx 50 за малко пропусна да затвори на 13-годишен връх в хода на търговията и затвори с ръст от 0,89 процента на ниво от 3866,68 пункта. Това остави водещият индекс на еврозоната със седмичен ръст от почти 0,8%. В Париж Cac 40 приключи сесията с ръст от  0,61% до 5988,81 пункта. За лондонския FTSE 100 повишението е с 0,99 процента до 6740,59 пункта.

В петък Dax отново почти достигна рекордното си ниво от около 14 804 пункта от предходната седмица. Въпреки доброто настроение сред германските компании  местният бенчмарк индекс не успя да мине рекорда. Барометърът пазар затвори с ръст от 0,87% пункта до 14 748,94 пункта. На седмична база това е увеличение от 0,88 процента. MDax се повиши в петък с 0,87% до 31 594,84 пункта. Индексът на средните компании беше достигнал най-високата си точка в средата на февруари.

Въпреки мерките за ограничаване на коронавируса настроението в германските компании, определяно от института Ifo, се подобрява значително през март. Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, остава обаче доста скептичен: „Неочаквано силният индекс Ifo е допълнително доказателство, че германската индустрия - с изключение на автомобилния сектор - процъфтява. Останалата част от икономиката обаче не се справя толкова добре, а разширяването на ограниченията означава, че трайното възстановяване е малко вероятно до втората половина на годината“.

За разлика от позитивните нови от Германия обаче потреблението в САЩ е по-ниско от очакваното: потребителските разходи са спаднали с 1,0% спрямо предходния месец, както обяви в петък американското Министерство на търговията. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха минус от 0,7 процента.

Привилегированите акции на VW, листнати в Dax, бяха на върха на водещия индекс в началото на търговията, но предаде почти всичките си ръстове и затвори само с повишение от 0,1%. В платформата за извънборсова търговия Lang und Schwarz, която, наред с други неща, обработва и поръчките за търговия на популярната сред младите търговци платформа Trade Republic, в момента привилегированите акции са с голяма разлика на първо място с най-голям оборот. Акции на стойност над 13 милиона евро вече бяха изтъргувани до края на борсовата сесия във Франкфурт.

Allianz също влезе в центъра на вниманието сред компаниите. Застрахователят поема полското дъщерно дружество на британския конкурент Aviva за 2,5 милиарда евро. Акциите на Allianz поскъпнаха с 0,4% в Dax.

Семейството на покойния предприемач Хайнц Херман Тийле остава основният акционер в индустриалните групи Knorr-Bremse и Vossloh чрез нова семейна фондация. Анализаторите приветстваха факта, че несигурността е премахната и че в структурата на собствеността е създадена дългосрочна стабилност. Акцията затвори в петък с ръст от 2,6%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още