IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

107 млн. лв. се насочват за нисколихвени кредити за предприемачи

От есента стартира схемата по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за подкрепа на предприемачеството

15:22 | 25.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От есента ще стартира схемата „В подкрепа на предприемачеството“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Бюджетът й е 5 млн. лв. Тя ще осигури възможност от началото на следващата година да започне раздаването на първите кредити за млади предприемачи чрез схеми за микрокредитиране и микрофинансиране. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Кърджали, цитирана от пресцентъра на ресорното ведомство.

Схемата ще даде възможност на местни консорциуми между финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации да издирят и подготвят предприемчиви българи да развият план за собствен бизнес чрез консултации в юридическата и финансовата сфера.

Инструментите за финансиране са два - кредитиране с ниска лихва под пазарните нива или с гаранционен фонд, обясни тя. И допълни, че ще се стартира с намалени лихви. Очаква се висока активност от младите, защото ще има отделни схеми за хора до 29 г., за стартиращи предприятия, за предприемачество, за самонаемане. Това трябва да реши част от проблемите в регионите с висока безработицасмята министърът. 

Целта е след януари 2017 г., когато стартират микрокредитните линии, да има готови бизнес планове, с които предприемачите да могат кандидатстват за финансиране, каза Русинова.

Тя припомни, че Министерството на труда и социалната политика е подписало споразумение с Фонд на фондовете за управление на финансовите инструменти в България и е отделило 107 млн. лв., с които ще се осигуряват нисколихвени кредити.

Със средствата ще се подкрепят приоритетно млади предприемачи и социални предприятия.

Русинова представи иновативна схема, с която ще се финансират специфични обучения, изготвени от работодателите.

Чрез нея бизнесът ще може да обучи хора в съответствие с производствените технологии в предприятията. Осигурените средства са 10 млн. лева и от тях ще могат да се възползват главно ИТ фирми, предприятия от строителния бранш и преработващата промишленост, обясни Русинова.

30 млн. лева са осигурени за работодатели в сферата на услугите, с които да се подобри гъвкавостта на заетостта. Средствата ще се използват за обучение и включване в субсидирана заетост през периодите, когато работата във фирмата не е интензивна. Това ще даде възможност на повече хора да се реализират главно в сферата на туризма, а работодателите ще повишат професионалната квалификация на персонала си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още