Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

113 български общини ще получат ваучери за безплатен високоскоростен интернет

Класираните победители са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с почти 20 хил. конкуренти

113 български общини ще получат ваучери за безплатен високоскоростен интернет

Снимка: Pixabay

Сто и тринадесет български общини ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс, съобщиха от транспортното министерство.

Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 20 хил. кандидати. Основният принцип за избор на победителите е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1,69 млн. евро, което представлява приблизително 4,04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер в случай на оттегляне на някоя община. 

Още по темата

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е уведомила всички победители в конкурса и им е изпратила проект на Споразумение за предоставяне на ваучер с Комисията. Списъкът с всички печеливши български общини е публикуван на страницата на МТИТС.

МТИТС ще продължава да оказва съдействие както на общините, които са спечелили в отминалия конкурс, така и на тези, които ще участват в следващите конкурси, предстоящи до 2020 г., допълниха от министерството.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
deant до: ПИЧ
преди 5 месеца
е нали трябва да се окраде някой лев покрай всичко.
0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Толкова ли е трудно , че да трябва европейско финансиране. Нито е скъпо, нито е трудно да пуснеш Wi-fi в една малка община (малък град) да речем в центъра на градчето, нито необходимите компоненти, нито поддръжката е скъпа, по силите е на всяка малка община.

Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване