Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

190 обществени поръчки ще бъдат обявени за ВиК проекти

Водните дружествата ще строят и реконструират близо 350 обекта в страната с евросредства

190 обществени поръчки ще бъдат обявени за ВиК проекти

Снимка: Pixabay

Всичките 14 ВиК дружества в страната, поканени да кандидатстват по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020, подадоха проекти за финансиране за изграждане на ВиК инфраструктура.

Крайният срок, в който те трябваше да представят проектните си предложения пред Управляващия орган на програмата, е 23 април 2019 г., като всички дружества подадоха документи от 15 февруари до 19 април, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Още по темата

Обектите за финансиране са определени с подготвените от МРРБ регионални прединвестиционни  проучвания.

До края на програмния период със средства по програмата във ВиК отрасъла в страната ще бъдат инвестирани около 1,2 млрд. лв. С тях ще бъдат реконструирани или изградени близо 350 обекта.

Това са 19 пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, близо 1300 км водопроводи и канализация, 146 помпени станции и други съоръжения в 51 населени места. Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки.

От подобрената инфраструктура и ВиК услуги ще се възползват над 2 млн. души.

Инвестициите са ключови за отрасъла, който има огромна инфраструктура, включваща над 90 хил. км ВиК мрежа в страната в момента, над 5430 резервоара, 3370 помпени станции за питейни води, 67 пречиствателни станции за питейни води и още 97 за отпадъчни.

Тази стратегическа инфраструктура трябва да се развива, модернизира и поддържа непрекъснато, за което са необходими огромни инвестиции, напомня Министерството.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?