IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

47% от българското краве мляко покрива европейските стандарти

Преходният период за постигане на стандартите изтича в края на годината

12:21 | 18.04.11 г.
47% от българското краве мляко покрива европейските стандарти

Четиридесет и седем на сто от кравето мляко, произведено у нас, покрива европейските стандарти за качество и безопасност за потребителите. Това съобщи Полина Марина, експерт в дирекция "Животновъдство" на Министерство на земеделието и храните, цитирана от БТА.

За да се увеличи делът на качественото мляко, експертите предлагат мярката „Модернизиране на селските стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони на всички ферми трета категория. В момента в цялата страна те са над 23 хиляди, уточни Марина.

По думите й за млечния сектор е осигурена и държавна помощ, която увеличава субсидията на производителите. Досега тя е била между 40 и 60 процента. С държавната помощ субсидията се вдига до 75 на сто.

Преходният период за постигане на стандарта на краве мляко, който беше удължен, изтича в края на тази година, предупреждават експертите. На всички фермери, направили вложения, ще бъде дадена възможност да довършат инвестицията си и да преминат в първа група. Закъснелите трябва да стартират инвестицията сега, препоръчват специалистите.

През юни се отваря нов прозорец за прием на документи и проекти. От земеделското министерство очакват по-голяма инвестиционна активност. Фермите трета категория, които не са започнали да инвестират, ще бъдат затворени. Според експертите изискуемата инвестиция е от порядъка на 3 500 евро.

Кравето мляко е най-консумираната преработена суровина в Европейския съюз. Почти всички пресни млечни продукти се произвеждат от краве мляко, твърди Марина. По думите й повечето от другите млека - овче, козе и биволско се използват за производство на специфични сирена с дълъг период на зреене. Стандартите за тях са много по-ниски и България ги е защитила още през 2007 г.

В момента, поради големия интерес, по програмата за млади фермери бюджетът е изчерпан и са финансирани всички одобрени проекти на първо плащане, съобщи Диана Трифонова, експерт в дирекция "Развитие на селските райони" на Министерството на земеделието и храните.

По думите й всеки млад фермер на първо плащане получава левовата равностойност на 12 500 евро. При минимум три икономически единици растеж, младият фермер ще вземе по 2 500 евро за всяка единица на второ плащане, поясни Трифонова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още