IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от включените по схемата за младежка заетост са останали при работодателя

Над 14 хил. млади хора са се възползвали от програмата за три години

18:06 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо 80% от младежите, включени в схема „Младежка заетост”, са останали на работа при същия работодател след края на субсидията. Това сочат данните на Агенцията по заетостта три години след стартирането на схемата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. 

За периода са включени 14 082 младежи. От тях преминали обучение и стажуване са 8 623.

Събраните до момента данни показват, че осигуряването на възможност за стажуване или обучение по време на работа улеснява прехода от образование към заетост, като младежите имат възможност да натрупат професионален опит и да са по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Дейностите по схемата целят намаляване на високата безработица сред младите хора и са насочени към регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29 години. Те имат възможност да изберат стажуване за 6 месеца при работодател или обучение по време на работа за максимум 6 месеца. С приоритет при насочването към свободни работни места за стажуване са младите хора до 24 години.

Изпълненото на проекта продължава до края на 2018 г. Предвидено е по схема „Младежка заетост” да се включат общо 18 655 младежи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още