IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административната тежест за бизнеса намалява с 296 млн. лева годишно

В Министерството на икономиката отчитат като успех за мандата си завършването на строителството на София Тех Парк

11:22 | 22.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Административната тежест за бизнеса намалява с 296 млн. лева годишно в рамките на мандата на правителството, отчитат в своя доклад за дейността в периода 2014 - 2016 година от Министерството на икономиката. Изпълнени са два плана за действия в тази насока, в ход е изпълнението и на трети план за намаляването на административната тежест, става ясно от документа.

От Министерството съобщават още за редица дейности, насочващи българската икономика към технологични продуктови ниши. Една от важните стъпки в тази насока е приемането на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България в периода 22014 - 2020 година.

В нея са определени и секторите, в които има потенциал за развитие - мехатроника и чисти технологии, информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, както и нови технологии в креативни индустрии.

В изпълнение на поставените задачи в периода са изплатени над 660 млн. лева по оперативните програми за развитие на конкурентоспособността за миналия и за настоящия програмен период.

Изплатените средства по ОП "Конкурентоспособност" за миналия програмен период са 97,3% от бюджета на програмата, става ясно още от отчета. По настоящия програмен период по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са били обявени пет процедури за набиране на проектни предложения на обща стойност от 380 млн. евро, допълват експертите от ведомството.

Като успех от Министерството отчитат и завършването на строителството на София Тех Парк. Това е най-мащабната инвестиция, финансирана с европейски средства по ОП "Конкурентоспособност" за миналия програмен период с общ бюджет от 45 млн. евро. 70% от наличните площи в парка са заети.

Експертите са работили още за подобряване на инвестиционния климат в страната и за насърчаване на инвестициите в районите с висока безработица, както и за изготвяне на стратегия за привличане на инвестиции в технологичните сектори, в които има голям потенциал за развитие.

Министерството отчита като успех и увеличеният износ от страната. През 2015 година български производители са изнесли стоки за общо 23 млрд. евро, което представлява ръст от 5,2% спрямо предходната година. Очакванията са тази тенденция да продължи и през тази година.

По отношение на управлението на държавните предприятия под шапката на икономическото министерство има ръст на приходите от дейността - до 439 млн. лева за първите девет месеца на 2016 година, спрямо 220 млн. лева за цялата 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още