IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроекологични земеделци са против схемата за подпомагане на дребни стопанства

Мярката ще доведе до разпокъсване на земята и увеличаване на рентата, но без икономическа обосновка, смятат производителите

13:27 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агроекологични земеделци са против схемата за подпомагане на дребни стопанства

Схемата за дребни земеделски стопани, която е заложена в Концепцията на Министерството на земеделието и храните за прилагане на директните плащания, ще доведе до разпокъсване на земята, опасяват се от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Схемата ще доведе и до създаване на негативни практики за увеличаване на рентите до нива, съпоставими със субсидиите, макар и да няма реален икономически мотив за това, допълват от асоциацията.

Припомняме, че в промените на схемата за директните плащания земеделското министерство предлага дребни земеделски производители с обработвани площи от минимум 5 декара да бъдат подпомагани с до 1 250 евро годишно. По прогнози на министерството от тази мярка ще се възползват над 116 хил. стопанства.

От асоциацията посочват, че включването на преразпределително плащане за площи до 30 ха (300 декара) и намаляването на минималния праг за участие в схеми за подпомагане от 1 ха до 0,5 ха са достатъчни условия за стимулиране на реалния земеделски производител.

„В противен случай чрез раздаването на пари на калпак ще се извършва „социално подпомагане”, но със средства, предвидени за земеделие”, коментират в позицията си агроекологичните земеделци.

Припомняме, че преди седмица 31 земеделски организации обединиха позициите си и приеха ограничаване на земеделските субсидии над 300 хил. евро. Земеделците поискаха още и прецизиране на определението за „активен фермер” и намаляване на минималната площ за участие в схемите за подпомагане до 5 декара. Тези искания бяха приети от земеделското министерство.

От институцията обаче не отстъпват от предложението си за схемата за дребните фермери. Мярката цели повишаване на конкурентоспособността и осигуряване на допълнителна доходност на малките стопанства. По този начин директните плащания стигат до най-малките производители по един по-улеснен начин с намалена административна тежест, е позицията на Министерството. 

До 1 август България трябва да уведоми ЕК как ще прилага Схемата за директните плащания през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още