IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на парковете ще финансира подпомагащи биоразнообразието бизнеси

Може да бъдат финансирани ботанически градини на открито и центрове за редки животни

18:16 | 01.07.13 г.
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Асоциацията на парковете в България (АПБ) приема предложения за финансиране на подпомагащи биоразнообразието бизнеси до 30 юли 2013 г., съобщиха от организацията.

Финансирането е до 35 000 лв. на проект. Ще се подкрепят стопански дейности за възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии в или граничещи с природните паркове “Врачански Балкан” и “Българка”, както и зона „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от Европейската мрежа Натура 2000.

Програмата ще подпомага дейности, които опазват и възстановяват биологичното разнообразие, генерират печалба и предоставят стопански услуги в периода 1 септември 2013 г. - 31 януари 2015 г. на териториите на общините Берковица, Враца, Габрово, Георги Дамяново, Годеч, Трявна, Своге, Чипровци и Чупрене.

Кандидатите трябва да осигурят съфинансиране от 40% на проекта си. Изплащането на сумите може да става поетапно, според приложения бизнес план. Максималната стойност на един проект е 35 000 лв., но няма минимална стойност.

Като примерни дейности, подпомагащи биоразнообразието, от асоциацията посочват: предоставяне на еко-туристически услуги, свързани с възстановяване на биологичното разнообразие (напр. ботанически градини на открито, центрове за размножаване и наблюдение на редки животни, изграждане на специализирана туристическа инфраструктура в чувствителни територии), използване на горски ресурси, лечебни растения и недървесни горски продукти.

Кандидатите могат да са юридически лица - земеделски производители, неправителствени организации, бизнес организации, местни администрации, но и физически лица (при условие, че се регистрират преди сключване на договора с АПБ).

Асоциацията организира Програмата за подпомагащи биоразнообразието бизнеси в периода 2013 – 2015 г. в рамките на проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

В рамките на програмата се предоставят консултации за подготовката на проектите, ако кандидатите имат желание да обсъдят своите бизнес идеи с екипа на асоциацията. Досега са проведени информационни срещи за кандидатите в Габрово Трявна, Враца, Чипровци, Берковица и София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още