Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

БАН вече може да кандидатства с проекти по програма "Околна среда"

Учените могат да се включат с проекти за биоразнообразие

БАН вече може да кандидатства с проекти по програма "Околна среда"

Снимка: БТА

Българската академия на науките (БАН) за първи път има право да кандидатства с проекти по оперативната програма "Околна среда" по направлението за биоразнообразие. Това каза екоминистърът Ивелина Василева, предаде БТА.

Още по темата

За биоразнообразие в оперативната програма са предвидени 200 млн. лв. По нея ще се подкрепят дейности в областта на опазване на природата и консервационни мерки, свързани с опазването на биоразнообразието. 

През последните две години МОСВ и БАН работиха по реализацията на много проекти, общо 17 млн. лева е финансирането, осигурено чрез МОСВ за институтите на БАН, каза още Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

Чрез двете програми от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявани от Министерството, са осигурени 11,2 млн. лева. Близо 2,5 млн. лева се предоставят на Академията всяка година от държавния бюджет чрез МОСВ за важни задачи, свързани с наблюденията, осъществявани от Националния институт по метеорология и хидрология и Института по океанология на БАН. Финансирането от ПУДООС за последните две години е за близо 750 хил. лева годишно.

Министърът откри изложба по проект за картиране на услуги в земи с рядка растителност, която е подредена във фоайето на БАН.

Проектът SPA-ECOSERVICES е изпълняван от екип от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН в периода 2015 - 2017 г. Той е осъществен по програма "Биологично разнообразие и екосистеми" на МОСВ и е съфинансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Изложбата ще бъде представена в градовете, край които са извършени дейностите - Хасково, Варна, Балчик, Кърджали, Смолян и Благоевград. През лятото изложбата ще бъде показана и в Ботаническата градина на Софийския университет.

Отговаряйки на журналистически въпрос, министър Василева посочи, че няма опасност от спиране на европейски средства. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Фандъкова: София осигурява половината от сумата за разширението на метрото