IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР договори 37 млн. евро по две споразумения с Европейския инвестиционен фонд

Новите две линии допълват съществуващите финансови инструменти и ще подпомогнат достъпа на МСП до финансиране, заяви шефът на ЕИФ Ричард Пели

17:32 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ричард Пели и Андрей Генев разменят папките с току-що подписаното споразумение пред погледа на Асен Ягодин. <em>Снимка:&nbsp;Prime Time PR Agency</em></p>

Ричард Пели и Андрей Генев разменят папките с току-що подписаното споразумение пред погледа на Асен Ягодин. Снимка: Prime Time PR Agency

Днес Българска банка за развитие (ББР) договори 37 млн. евро по две споразумения с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ*). Получатели на средствата са двете дъщерни дружества на банката – Микрофинансираща институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС**) и Национален гаранционен фонд (НГФ***).

Споразуменията бяха подписани от Ричард Пели, главен изпълнителен директор на ЕИФ, Илия Караниколов - заместник-председател на Съвета на директорите на МФИ ДЖОБС и Изпълнителен директор на ББР и Андрей Генев, председател на Съвета на директорите на НГФ и член на Управителния съвет на ББР.

МФИ ДЖОБС ще получи от ЕИФ 6 млн. евро. Средствата ще се използват за кредити и лизинги на микрофирми. Това са дружества с персонал до 10 души и годишен оборот до 2 млн. лева. Приоритетно ще се финансират самонаети лица, еднолични търговци и микро стартиращи фирми. Максималният размер на финансирането за крайния клиент е 25 000 евро.

НГФ ще ползва 31 млн. евро. Парите се предоставят по Рамковата програма на Европейската общност за конкурентоспособност и иновации за МСП (CIP 2007-2013) и ще се ползват за контрагаранции по кредити за малки и средни предприятия. В рамките на подписаното споразумение НГФ ще може да издаде гаранции по инвестиционни кредити на МСП за 120 млн. евро и за срок от 1 до 15 години. Допустими за гарантиране са кредити с размер до 500 000 евро.

Коментирайки сделката, Ричард Пели каза: „След подписването на 5 споразумения по програмата JEREMIE през юли, сега имаме удоволствието да подпишем още 2 сделки в полза на МСП в България. Новите две линии допълват съществуващите финансови инструменти и ще подпомогнат допълнително достъпа на МСП до финансиране”.

Ето как отговори той на два уточняващи въпроса от Investor.bg:

- Всички МСП ли могат да се възползват от подписаните днес споразумения? При гаранционните споразумения, подписани през юли с пет наши банки бяха изключени сектори като строителство и недвижими имоти, хотелиерство и ресторантьорството, земеделие, рибарство и аквакултури.

Ричард Пели: Условията по споразуменията са различни - при микрофинансирането трябва да сме много гъвкави защото дребните фирми са с най-разнообразен предмет на дейност, но и по отношение на гаранциите за НГФ спектърът на допустимите дейности е достатъчно широк. Различията идват от типа на финансирането, а ограниченията, доколкото ги има, нямат за цел да намалят ефективността, но понякога са съобразени с директивите на ЕС.

- Имате ли информация каква сума от гаранционните споразумения с банките, подписани през юли, е вече усвоена?

Ричард Пели: Следим на седмична база изпълнението, но в момента не сме готови да оповестим информация. Проектът тепърва набира скорост, след като лятото по принцип е слаб период за кредитирането, и сме уверени, че инерцията ще продължи до края на годината.

По повод подписаните днес споразумения, главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин заяви: "Само за 5 месеца ББР привлече над 100 млн. евро по 4 споразумения с външни кредитни институции, като цената на привлечения ресурс е най-конкурентноспособна. Споразуменията също така ще облекчат условията по кредитите и ще-осигурят по-дългосрочен хоризонт на кредитните инструменти за МСП. Това е амбицията на ББР – не само да осигурява съответните ресурси за бенефициентите, но и те да дойдат в най-подходящия момент за фирмите. Сега, когато плахо излизаме от кризата, тази подкрепа за МСП е най-ценна."

„Гаранционната линия от ЕИФ ще бъде подсилена с ресурси на НГФ, а ползите от нея ще се прехвърлят към кредити за МСП в размер на над 120 млн. евро. Привличането на ресурс от Европейски Фонд за Микрофинансиране „Прогрес” ще бъде допълнено със средства на МФИ Джобс, увеличавайки размера на линията до 9 млн. евро. Двете споразумения ще допринесат за изпълнението на основната стратегическа цел на ББР – да подкрепя българските микро, малки и средни предприятия и улеснява техния достъп до финансиране при изгодни условия", обясни той.

"Българска банка за развитие ще подпомага и реализацията на големи инфраструктурни, инвестиционни и европроекти. Банката ще консултира както предприемачите, така и държавната администрация при реализиране на партньорството й с банковата система. Намеренията ни са кредитната институция да намери място като водещ мениджър, консултант и частичен кредитор на пазара на големите инфраструктурни и инвестиционни сделки", каза Ягодин.

"В хоризонт от 3 години ще се постараем да наложим ББР като едно от значимите имена на българския банков пазар, поставайки я в първата десятка, каза Ягодин. В момента ББР заема 17 позиция от общо 29 на банковия пазар. Банката ще продължи да разширява т.нар. онлендинг портфейл и да предоставя на търговските банки ресурс за кредитиране на МСП при преференциални условия. Банката ще се стреми да бъде коректив на пазара, без да се конкурира с търговските банки, включително и по отношение на лихвената политика", допълни той.

От ЕИФ днес обявиха още, че в продължение на постигнатите гаранционни споразумения с петте български банки през юли е постигнат напредък по избора на финансови посредници и в момента се преговаря със следните  мениджъри за трите вида фондове: Neveq Capital Partners за Risc Capital Fund, Axxess Capital за Growth Capital Fund и Bulgaria Mezzanine Capital за Mezzanine Fund.

Мениджърите са били отсети от 29 кандидатури. Те вече са започнали процеса на набиране на частни капитали, както и структурирането на фондовете. Очаква се първите фондове да започнат инвестиционна дейност през последното тримесечие на тази или първото на следващата година. 

До 12 октомври пък продължава приемането на кандидатури за мениджъри на фонда за възникващи и прохождащи МСП (Seed Capital Fund). Той ще бъде с капитал от 20 млн. евро, като средствата идват изцяло от JEREMIE. Този фонд ще може да инвестира в нови компании, като максималната инвестиция е до 200 хил. евро на фирма. 


* Европейският инвестиционен фонд е институция, чиято основна цел е да подкрепя създаването, растежа и развитието на малки и средни фирми. Основни акционери в него са: Европейската инвестиционна банка - с 64% и Европейският съюз, представляван от Европейската комисия – с 27%.

** МФИ ДЖОБС е най-новото дъщерно дружество на Българска банка за развитие. До началото на 2011 година ПРОГРАМА ДЖОБС функционираше към министерството на труда и социалната политика. До момента дружеството предлага 4 лизингови схеми за микро и малки предприятия. МФИ Джобс оперира чрез партньорска мрежа от над 30 бизнес-центъра в цялата страна.  

*** НГФ е дъщерно дружество на ББР, което функционира от края на 2008 година. Фондът издава два вида гаранции - за инвестиционни кредити и за оборотни кредити на експортно ориентирани фирми. Фондът поема до 50% от кредитния риск по заемите. До момента НГФ е издал гаранции по над 1800 кредита, чиято обща стойност възлиза на 291 млн. лв. НГФ работи с 11 търговски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още