IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЗП: След "Калиакра" Бернската конвенция иска мораториум за ветропаркове по морето

В нова препоръка се предлага България да анализира влиянието на ветрогенераторите върху птиците

15:37 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: община Каварна</em></p>

Снимка: община Каварна

Нова препоръка към България е приел на заседанието си на 30 ноември 2018 г. постоянният комитет на Бернската конвенция, съобщи Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Повод за препоръката са изградените ветрогенератори в района на Калиакра, които според природозащитниците застрашават мигриращите, зимуващите и гнездящите птици.

Заради построените ветропаркове и голфигрище в зони от „Натура 2000“ България бе осъдена в наказателна процедура от Европейската комисия.

Новото решение идва 12 години след откриването на досие в конвенцията заради изграждане на ветрогенератори на прелетния път на птиците в района на Калиакра, съобщи БДЗП.

Новата препоръка изисква в следващите 12 месеца да се направят задълбочени анализи на всички въздействия на опериращите в района ветропаркове. В случай, че не бъдат намерени алтернативни възможности и резултатът от предприеманите мерки е незадоволителен, ветрогенераторите трябва да бъдат демонтирани. 

Препоръката изисква и конкретно, приоритетно финансиране на националния план за действие за червеногушата гъска и без забавяне да се предприемат мерки за опазване на този световно застрашен вид.

От БДЗП информират, че след като препоръката е била единодушно одобрена от постоянния комитет, правителствената делегация изненадващо е поискала тя да не бъде разглеждана като документ, описващ мерките, които следва да бъдат предприети от България за изпълнение решението на Европейския съд по делото „Калиакра“.

„Въпреки че Конвенцията отбеляза това искане в решението си, новата препоръка е единственият независим и обективен документ, който недвусмислено показва кои са необходимите и достатъчни мерки страната ни да изпълни и задълженията си по Бернската конвенция, и решението на Европейския съд по делото „Калиакра“, казват природозащитниците.

Според разпространен от БДЗП документ Конвенцията препоръчва на българското правителство да прегледа решенията на местно, регионално и национално ниво за ветроенергийнте централи и да предпази от изграждане на нови централи в района освен ако ОВОС не докаже, че те нямат значителен отрицателен ефект върху биоразнообразието.

На правителството се препоръчва още:

- напълно да преразгледа разработването на одобрени проекти за ветроенергийни паркове в района на Балчик и Калиакра;

- да изследва възможността за преместване на ветроенергийнте проекти, които са вече в процес на изграждане, както и единичните ветрогенератори (строителството на които е възможно без ОВОС);

- да избере алтернативни места за бъдещи и все още неработещи турбини; 

- да оцени въздействието на сега работещите ветрогенератори;

- да извърши стратегическа екологична оценка на програмата на България за вятърна енергия, като вземе предвид възможните конфликти на продукцията на вятърна енергия в районите на най-интензивно придвижване на птици, в частност по Черноморието;

- да установи строг мораториум за бъдещи турбини и проекти за ветроенергийни паркове в черноморските райони на България, докато докладите по стратегическа екологична оценка и ОВОС споменати в т. 1 и 6, не се изпълнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още