IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белчев: Фондът на фондовете сменя модела на финансирането

Инвестициите за частния бизнес могат да достигнат 1,5 млрд. евро за програмния период 2014–2020 г., обяви изпълнителният директор на ФМФИБ

11:33 | 21.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span class="photo-source"><em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></span></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С Фонда на фондовете ще се смени моделът на финансирането в страната. Тази теза застъпи председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) Валери Белчев в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Вече има сключени три споразумения с три от управляващите органи – ОП „Развитие на човешките ресурси“, подписахме го още през май, имаме  договор с управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентност“, както и споразумение с ОП „Региони в растеж“, сключено на 11 ноември. Общата сума на ангажимента, който сме поели към управляващите органи, е около 900 млн. лева и има усвоен първи транш по тези три програми над 200 млн. лева. Продължаваме разговорите с управляващия орган на екологията – по „Околна среда“ трябва да се развият два инструмента – един за сектор „Отпадъци“ и за „Води“, като доста сме напреднали в преговорния процес за селскостопанския сектор, изброи анжажиментите на Фонда на фондовете Белчев. 

Той пресмята, че общата сума, която Фондът на фондовете предвижда да управлява в периода до 2020 г., е в размер на 606 млн. евро. Ако бъде изпълнена програмата, може да се достигне до инвестиции на стойност от около 1,5 млрд. евро за този програмен период, които ще влязат в частния сектор.

По думите му предварителните оценки показват, че търсенето на дялови инвестиции в България на годишна база е 240 млн. евро.

„Започнахме с фонда за „Микрокредитиране със споделен риск“ на 20 август и провеждаме тръжна процедура за избор на посредници. Фондът за технологичен трансфер досега не съществуваше, а има нужда от него. И той ще върне капитали в страната, като целта е продуктът от развойната дейност да реализира в България и да се произведе от български компании", посочи изпълнителният директор на ФМФИБ.

Той е категоричен, че конкуренцията при предоставяне на ресурс е най-доброто нещо за крайния получател.

„Търсенето на дялови инвестиции в България на годишна база е 240 млн. евро, а Фондът на фондове разполага със 150 млн. евро, които като темп на усвояване ще предоставят на пазара 30 млн. евро годишно", информира Белчев и прогнозира ефекта от управлението на средствата на Фонда.

„Ако инвестираме в стартиращи компании, рискът е толкова голям, че сме склонни да стимулираме пазара като предоставим до 90% от ресурса. В същото време, когато предоставяме гаранция, тогава изискването за ефект на лостовете може да е 4:1 или 5:1. При финансиране на проекти в градска среда, таргетът е между 30-50%“, каза той. 

Според него субсидиите никога няма да изчезнат напълно и все по-малко ще се разхищават публични пари, а целта на Фонда на фондовете ще е да изгради финансов капацитет, като се използва този вид инструментариум.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още