IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биопроизводителите ще си получат първи субсидиите за 2011 г.

Още от декември Фонд "Земеделие" ще преведе между 30 и 40 млн. евро за агроекология и необлагодетелствени райони

12:54 | 12.12.11 г.
Биопроизводителите ще си получат първи субсидиите за 2011 г.

За първи път плащанията на земеделските субсидии за 2011 г. ще започнат за производителите, които се занимават с агроекология, биоземеделие или животновъдство във високите планински райони. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова при отчитането на усвояването на средствата от Програмата за селските райони за последните 4 години.

От началото на програмата през 2007 г. досега са договорени 44% от бюджета й, като стойността на подписаните договори възлиза на 2,394 млрд. лева. Изплатени са 28% от средствата, като стойността им надхвърля 1,5 млрд. лева, сочат актуалните данни към края на ноември 2011 г. 

Приоритет в дейността за следващата година ще бъдат насърчаванията за млади фермери и малките и средните животновъдни ферми, които след предоставената дерогация следващите две години трябва да се модернизират, за да отговорят на евроизискванията. Сред преференциалното подпомагане на програмата отново ще са производителите, които изпълняват дейности, насочени към опазване на околната среда, обясни още Боянова.

Тя посочи като изключително постижение депозираните над 2400 проекта за допълнителни плащания на стопанства в екологичната зона Натура 2000.

Боянова призова производителите от следващата година да се ориентират към допълнителни екологични дейности, като изграждане на противоерозионни зони, по които се плащат допълнителни субсидии.

Европейското законодателство след 2014 г. предвижда зелените плащания да съставляват 30% от субсидиите в земеделието. Залага се още базовите субсидии на площ да се обвържат и със задължителни екологични дейности. Ако нашите производители не успеят да се ориентират към опазването на околната среда, има опасност от затруднения при прилагането на селскостопанските политики, поясни Боянова.

Тя обясни още, че в преговорите по новото законодателство България ще настоява да няма подобно обвързване, тъй като спецификата на българските стопанства е твърде различна от тази в големите европейски държави. Българската администрация обаче ще започне масирана информационна кампания през следващите две години, за да насърчава фермерите към екоземеделие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още