IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за ОСП може да намалее с 20% заради излизането на Великобритания от ЕС

Говори се както за опростяване на правилата за държавите членки, така и за фермерите, съобщи Светлана Боянова

16:15 | 19.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Институт за агростратегии и иновации</em></p>

Снимка: Институт за агростратегии и иновации

Очаква се бюджетът на общата селскостопанска политика (ОСП) да намалее с около 20% заради излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Това са коментирали участници в проведения в Пловдив първи от серия дебати „ОСП след 2020 г. – Изборът на България“, организиран от  Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро, съобщи БНР.

Вчера представители на агроминистерствата на Австрия, Холандия, Естония и Италия, както и на най-голямата европейска земеделска организация Copa-Cogeca, представиха подготвени позиции или опорни точки, върху които ще стъпват предложенията им за промяна в ОСП след 2020 г., каза пред националното радио Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации.

На базата на тези позиции е проведен интензивен дебат между представители на браншови организации и фермери. Те са хора, които искат преди всичко да разширят хоризонтите си, коментира експертът.

Фермерите са обсъдили опитите за обединение на бранша, които засега не дават резултат.

За да бъдем полезни на държавата си е по правилно да помислим върху един документ с 5 – 6 основни неща, които искаме да видим в националната позиция по ОСП, която да бъде представена пред европейските институции. Трябва да се обединим по това, което можем да защитим догодина, смята тя.

Говори се както за опростяване на правилата за държавите членки, така и за фермерите, съобщи Светлана Боянова.

Тя смята, че задължително трябва да бъде направен анализ на постигнатото до момента с помощта на ОСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 6 години
Що така бе, Миме? А другарката на снимката се е ухилила. Нали вече година евролидерите (и нашите) ни внушават колко ще загуби Великобритания от напускането на ЕС и НИКОГА с какво евролидерите и фрау Изперкел заедно с ЮнкерЧО допринесоха за Брекзит и бъдещите - екзити. Някой да поеме отговорност и да се отдръпне от политиката. Или кокълът е сладък? Жалко за невероятния проект ЕС. Жалко за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още